SLG Celje zaključuje najuspešnejšo in rekordno sezono

Številne nagrade so celjskemu teatru odprle veliko možnosti, ansambel je tako odigral največ predstav v zgodovini gledališča.

Objavljeno
31. maj 2017 01.55
Špela Kuralt
Špela Kuralt

Nagrade, ki jih je Slovensko ljudsko gledališče Celje dobilo v iztekajoči se sezoni, so v veliki meri plod dela v sezoni 2015/2016. Predvsem sta bili uspešni predstavi avtorski projekt Učene ženske po motivih Molièrovih Učenih žensk v režiji Jerneja Lorencija in uprizoritev Rose Bernd v režiji Mateje Koležnik. Predstava Učene ženske je dobila veliko nagrado Festivala Borštnikovo srečanje za najboljšo uprizoritev, Rose Bernd pa nagrado Društva gledaliških kritikov in teatrologov Slovenije za najboljšo uprizoritev sezone 2015/2016.

 

Predstava Učene ženske je dobitnica velike nagrade Borštnikovega srečanja za najboljšo uprizoritev. Foto: SLG Celje

 

Igralka Liza Marija Grašič je za vlogi Rose Bernd v istoimenski uprizoritvi in Henriete v Učenih ženskah dobila Borštnikovo nagrado za mlado igralko. Pia Zemljič, ki je v tej sezoni Celje zapustila in odšla v SNG Dramo Ljubljana, pa je dobila Borštnikovo nagrado za igro za vlogi Filaminte v Učenih ženskah in gospe Flamm v uprizoritvi Rose Bernd.

 

Liza Marija Grašič in Pia Zemljič v predstavi Rose Bernd. Foto: Uroš Hočevar

 

SLG Celje, ki že nekaj let slovi po dobrih otroških predstavah, je za Sneguljčico prejelo še zlato piko na Pikinem festivalu, na letošnjih Dnevih komedije, ki jih prirejajo prav v SLG Celje, pa je Igor Vuk Torbica postal žlahtni režiser za režijo komedije Branislava Nušića Žalujoča družina v koprodukciji SLG Celje in PG Kranj.

Za konec še festivali in predstava na gradu

Razen Učenih žensk nagrajene predstave ostajajo na repertoarju tudi v prihodnji sezoni 2017/2018. To sezono pa bodo sklenili z jutrišnjo predstavo Žalujoča družina na festivalu Sterijevo pozorje, s to predstavo bodo gostovali še na Gledališkem maratonu v Somborju, na Dnevih satire v Satiričnem gledališču Kerempuh v Zagrebu in na Festivalu Grad teatar v Budvi.

Z Rose Bernd bodo gostovali v Umagu na festivalu Zlati lev in v Solunu na Prvem mednarodnem festivalu Severne Grčije. Otroško predstavo letošnje sezone Jakec in breskev velikanka pa bodo odigrali v Šibeniku na mednarodnem otroškem festivalu. Prihodnji teden pa bodo v sklopu prireditev Poletje v Celju na celjskem Starem gradu odigrali še predstavo Romeo in Julija.

 

Petja Labović v vlogi Romea in Liza Marija Grašič v vlogi Julije. Oba s to sezono zapuščata SLG Celje. Foto: Uroš Hočevar


SLG Celje tako končuje rekordno sezono tudi po odigranih predstavah - leta 2016 so odigrali največ predstav kot kadar koli prej v zgodovini gledališča, in sicer 253.

Nova sezona, dve krstni uprizoritvi

V prihajajoči sezoni SLG Celje pripravlja pet novih uprizoritev, za abonente, vpisi abonmajev se začnejo jutri, pa pripravljajo še eno izbirno predstavo gostujočih gledališč in koncert skupine Mascara.

Med novimi uprizoritvami sta dve krstni, in sicer politična igra Pesmi živih mrtvecev avtorja in režiserja Matjaža Zupančiča, ki bo, tako kot Žalujoča družina v tej sezoni nastala v koprodukciji s Prešernovim gledališčem Kranj, ter Puškinov Jevgenij Onjegin v dramatizaciji Nebojše Pop-Tasića in režiji Yulie Roschine. Prva slovenska uprizoritev bo songkomedija Moški brlog Kristofa Magnussona v režiji Sandyja Lopičića. Pripravljajo še dramo Mariusa von Mayenburga Mučenik v režiji Borisa Kobala in dramo na malem odru Ljubi moj Elaine Murphy in režiserja Andreja Jusa, s katero bodo novo sezono 2017/2018 tudi začeli.

 

Otroške predstave SLG Celje, kot je tudi Jakec in breskev velikanka, so prave poslastice za otroške (in tudi odrasle) oči. Foto: Uroš Hočevar

 

Tudi v prihajajoči sezoni za najmlajše pripravljajo novo otroško predstavo, in sicer predstavo Erazem in potepuh Astrid Lindgren v režiji Ajde Valcl. Prav tako ostaja del programa abonma za najmlajše - Abonmajček. Poleg domače predstave Jakec in breskev velikanka, ki je premiero doživela v iztekajoči se sezoni, bodo najmlajši lahko gledali Živalske novice Gledališča Koper in SNG Nova Gorica, Loli, Boli in svet, poln čudes Gledališča Koper, Bi se gnetli na tej metli? Lutkovnega gledališča Ljubljana ter Janko in Metka Lutkovnega gledališča Maribor.

Na Dnevih komedije marca 2018 bodo znova podelili žlahtno komedijsko pero za izvirno komedijo, ki ga podeljujejo vsaki dve leti.

 

Ansambel SLG Celje na pragu nove sezone. Foto: Jaka Babnik/SLG Celje


Čeprav bo sezona, kot je bila slednja, težko ponovljiva, V SLG Celje, kjer se s koncem sezone poslavljata mlada igralca Liza Marija Grašič in Petja Labović, v novo sezono zrejo z optimizmom.