Slovenski Iliadi trojček poljskih nagrad

Iliada v režiji Jerneja Lorencija se domov vrača z veliko nagrado festivala, nagrado za najboljšo zvočno podobo ter nagrado kritikov in novinarjev.

Objavljeno
30. maj 2016 17.21
V. U., STA
V. U., STA
Mednarodna žirija 23. mednarodnega gledališkega festivala Kontakt v poljskem Torunu je slovenski koprodukcijski predstavi Iliada v režiji Jerneja Lorencija podelila kar tri festivalske nagrade: veliko nagrado festivala, nagrado za najboljšo zvočno podobo – to je prejel Branko Rožman – ter nagrado kritikov in novinarjev.

Koprodukcijsko predstavo ljubljanske Drame, Mestnega gledališča ljubljanskega (MGL) in Cankarjevega doma, ki prinaša priredbo znamenitega Homerjevega epa, pod katero se podpisujejo Lorenci ter dramaturga Eva Mahkovic in Matic Starina, si je poljsko občinstvo na festivalu, ki je potekal med 22. in 29. majem, lahko ogledalo v četrtek.

V odlični družbi

Ob Iliadi se je v tekmovalnem programu predstavilo 11 projektov nekaterih trenutno najuglednejših gledaliških institucij in ustvarjalcev na svetu, med njimi predstava Sovražnik ljudstva v režiji Thomasa Ostermeierja in izvedbi berlinskega Schaubuehne am Lehniner Platz, Mein Kampf švicarsko-nemškega kolektiva Rimini Protokoll, Gavrilo Princip nizozemske skupine De Warme Winkel, Češnjev vrt belgijskega gledališkega kolektiva Tg STAN ter Utva v režiji litvansko-ameriške režiserke Yane Ross in izvedbi Mestnega gledališča v Reykjaviku, so sporočili iz MGL.

»Iliada je pratemelj in izvor Evrope. Je njen začetek. Njeno prvo seme, njeno prapočelo, njen nizki štart in visoki cilj. Iliada je prvi ep Evrope, je praroman, praopera, praspektakel, prvi MTV,« je ob predstavi zapisal Lorenci, ki je pri ustvarjanju izhajal iz prapevca in heksametra ter iz govora in petja.

V predstavi nastopajo Jure Henigman, Nina Ivanišin, Aljaž Jovanović, Gregor Luštek, Marko Mandić, Zvezdana Novaković, Jette Ostan Vejrup, Tina Potočnik, Matej Puc, Blaž Setnikar, Janez Škof in Jernej Šugman.