Slovo hrvaške dive Ane Karić

Včeraj je v 75. letu starosti v Zagrebu umrla legendarna hrvaška filmska, gledališka in televizijska igralka.

Objavljeno
10. oktober 2014 12.46
press_Jaz po katerem se lahko imenuje Ljubljana
V. U., Delo.si
V. U., Delo.si

Hrvaški tisk poroča o smrti Ane Karić, ene hrvaških legend gledaliških odrov, filmskih platen in televizijskih produkcij.

Umrla je v starosti 74 let, ljubiteljem umetnosti pa bo ostala v spominu po številnih vlogah senzualnih, tudi razkošnih žensk iz omikanega meščanskega sveta ali, nasprotno, žensk s podeželja. Pa tudi po vlogah razočaranih intelektualk. Veljala je za veliko damo hrvaškega kulturnega sveta. Kot piše Jutarnji list, je na tamkajšnji gledališki in filmski sceni vladala kar 50 let.

Rodila se je leta 1941 v kraju Perušić na jugovzhodu Like, šolala pa se je v Zagrebu. Na tamkajšnji Akademiji za gledališko umetnost je diplomirala leta 1963. Igrala je v kar okoli 50 filmih, med drugim v produkcijah režiserjev Anteja Babaje, Nikole Tanhoferja, Zvonimirja Berkovića, Krsta Papića in seveda mnogih drugih, v svetu gledališča pa je bila znana po nastopih v Teatru v gosteh (Teatar u gostima) in Teatru ITD. V Sloveniji je velikokrat sodelovala z ljubljanskim Mini teatrom.

Leta 2010 so ji za prispevek k hrvaškemu filmu podelili nagrado Fabijana Šovagovića, ugledno nagrado Društva hrvaških filmskih režiserjev, ki jo tradicionalno podeljujejo na filmskem festivalu v Pulju.

Še pred kratkim je občinstvo navduševala v filmu Nočne ladje (Noćni brodovi), uspešnici režiserja Igorja Mirkovića iz leta 2012, v kateri je zaigral tudi Radko Polič.

Glavna junaka filma sta upokojenca Helena (Karić) in Jakov (Polič), ki se spoznata v domu za ostarele in se odločita oživiti svojo (morebitno) prvo ljubezen, tako da pobegneta na morje, proč od samote in soočenja z lastno smrtnostjo.