Solcetovi lutkovni miniaturki nagrada v Bolgariji

Lutkovna miniaturka Turlututu v Trgovištu prejela nagrado za inovativno interaktivnost.

Objavljeno
12. maj 2014 16.44
V. U., Delo.si/STA
V. U., Delo.si/STA

Lutkovna miniaturka Turlututu v režiji Matije Solceta je na mednarodnem festivalu otroškega gledališča The Magic Curtain v bolgarskem mestu Trgovište prejela nagrado za inovativno interaktivnost. Osrednji junak predstave, namenjene otrokom starejšim od dveh let, je Turlututu, prisrčen junak iz slikanic francoskega ilustratorja Herveja Tulleta.

Predstava, v kateri nastopa Maja Kunšič, je nastala v koprodukciji Lutkovnega gledališča Ljubljana (LGL) in Kulturnega centra Tinqueux iz Francije. Premiero je doživela novembra 2013 v Kulturnici, kjer bo ponovno na ogled v sredo, 14. maja, so sporočili iz LGL.

Mednarodni festival otroškega gledališča The Magic Curtain je letos, kot piše na spletni strani Mednarodnega združenja gledališč za otroke in mlade (ASSITEJ), potekal med 5. in 9. majem.

Osrednji junak lutkovne predstave je živahen, dinamičen in navihan slikaniški junak, ki prestopi na oder in se izgubi. Na pot iskanja popelje tudi gledalce, ki se znajdejo v domišljijskem svetu. Tako otroci postanejo aktivni akterji predstave.

Tulle je edne najbolj priljubljenih francoskih avtorjev in ilustratorjev. Je dobitnik več knjižnih nagrad. Njegove slikanice so prevedene v več kot 25 jezikov. Zanje je značilno, da niso namenjene samo branju, temveč spadajo med interaktivne igrive knjižice, pri katerih morajo najmlajši bralci ustvarjalno sodelovati s tipanjem, pihanjem, premikanjem, tresenjem in obračanjem.