Svetovi in junaki

Mini teater v sodelovanju z Narodnim muzejem Slovenije pripravil razstavo srbskega lutkarstva

Objavljeno
24. april 2013 13.28
T. J., kultura
T. J., kultura
 V Narodnem muzeju Slovenije bo nocoj otvoritev razstave, ki predstavlja široko paleto srbskega lutkarstva in gledališkega ustvarjanja za otroke. Postavitev ne sledi kronološki razvrstitvi posameznih gledališč ali avtorjev, kriterij za izbiro gradiva je bil osebni pogum ustvarjalcev pri interpretaciji in širjenju meja, so zapisali v Mini teatru.

V razstavi je zajeta tudi založniška dejavnost ustanov, ki se s tovrstno umetnostjo ukvarjajo na teoretični ravni. Razstavljeni lutke, kostumi, skice, fotografije in rekviziti pričajo o lutkovnih in dramskih inscenacijah, ki so jih navdihnili književnost za otroke, pravljice, ljudsko izročilo z vsega sveta.

Srbska lutkarji na tuje in nazaj

Lutka ima v srbski ljudski tradiciji zelo pomembno mesto. Skupaj z masko celo prevladujočo vlogo v ljudskih magijskih obredih in običajih, ki so se v nekaterih okoljih ohranili vse do danes. Posebnost srbskega lutkarstva je prevlada gostujočih umetnikov, saj v Srbiji ni nobene ustanove, ki bi izobraževala za lutkarske poklice. Poleg lutkarjev iz Češke in Poljske imajo v zadnjih treh desetletjih vodilno vlogo ustvarjalci iz sosednje Bolgarije, kjer se je tudi šolalo največ domačih režiserjev in animatorjev.

Razstavo so v okviru projekta Lutkovna nomadska akademija 3 pripravili Gledališki muzej Vojvodine, Mednarodni festival otroškega gledališča v Subotici in Mini teater iz Ljubljane.

Pengovova nagrada

Ob nocojšnji otvoritvi razstave bodo podelili Pengovovo nagrado za poseben prispevek slovenski lutkovni umetnosti. Letošnji nagrajenec je Slobodan Marković, direktor Mednarodnega festivala gledališč za mlade v Subotici, ki že dvajset let vodi in organizira vsakoletni festival kot prostor srečanj estetik gledališč za otroke in mlade. Posebnost festivala so predstave držav iz daljnih kultur bivše Sovjetske zveze, ki jih je Marković predstavil Evropi. Nikoli ne pozabi izbrati tudi kakovostnih predstav slovenskih gledališč.