Film Doktor Živago praznuje 50 let

Filmsko klasiko z epsko ljubezensko zgodbo v času oktobrske revolucije so po romanu Borisa Pasternaka posneli leta 1965.

Objavljeno
26. november 2015 14.04
Posodobljeno
30. november 2015 11.00
press/doktor zivago
V. U., STA
V. U., STA
Ameriški film Doktor Živago, posnet leta 1965 po istoimenskem romanu ruskega literarnega velikana Borisa Pasternaka, z epsko ljubezensko zgodbo, postavljeno v čas oktobrske revolucije, praznuje 50 let. Glavnega protagonista Doktorja Živaga je upodobil v Egiptu rojeni igralec Omar Sharif, ki je umrl letos v starosti 83 let.

Film v režiji Davida Leana, ki je prejel kar pet oskarjev, je v začetku prejel precej negativnih kritik. Precej kritično filmsko klasiko po 50 letih od nastanka ocenjuje tudi britanski časnik Independent.

Med drugim filmu očita, da se večkrat približa kiču, da je bila večina filma posneta v Španiji, in ne v Rusiji, z današnjega vidika pa je sporen tudi protagonistov odnos do žensk, ki se kaže v njegovem zakonu z mladostniško ljubeznijo Tonjo.

Po ameriškem filmu, v katerem poleg Omarja Sharifa v glavnih vlogah zaigrali še Julie Christie, Geraldine Chaplin, Rod Steiger in Klaus Kinski, so leta 2004 začeli snemati rusko različico filma. Doktorja Živaga je upodobil priljubljeni ruski igralec Oleg Menjšikov, Laro pa znana igralka Čulpan Hamatova.

Filmska zgodba temelji na Pasternakovem romanu, ki so ga v tedanji Sovjetski zvezi označili kot antisovjetskega. Leta 1958 so Pasternaku podelili Nobelovo nagrado za književnost, ki pa je literat takrat zaradi številnih zapletov ni prevzel.