Umrl je Damir Domitrović

Bil je soustanovitelj KUD B51 in od leta 1993 direktor mednarodnega festivala Ex Ponto.

Objavljeno
14. marec 2016 13.39
K. R.
K. R.
Damir Domitrović je bil gledališki producent. Leta 1990 je diplomiral iz sociologije na FDV v Ljubljani in od takrat je bil svobodni ustvarjalec. Bil je soustanovitelj in predsednik ter umetniški vodja KUD B-51 in od leta 1993 direktor mednarodnega festivala Ex Ponto. Od leta 2002 je vodil tudi festival Kluže v Bovcu. Bil je močno povezan z mednarodnimi festivali, združenji in ustvarjalci na področju nekdanje Jugoslavije.

Sodelavci iz Kulturnega društva B51 so v slovo kolegu zapisali: »Zadnja pot je povsem iznenada prekinila življenje Damirju Domitroviću, izjemnemu in zavzetemu povezovalcu na mednarodnem prizorišču gledaliških umetnostnih praks, ki se je - kot že neštetokrat poprej - odpravil na službeno pot zavoljo obseženega mednarodnega projekta z mednarodnim gledališkim ansamblom.

Damir Domitrović se je rodil leta 1963 na Reki, kjer je končal osnovno in srednjo šolo, po visokošolsko izobrazbo pa se je odpravil v Ljubljano. Leta 1990 je diplomiral je na Fakulteti za družbene vede.

Že kot študent je bil kulturno-umetniški aktivist, saj je bil med soustanovitelji Kluba B-51. V tem zbirališču ljubljanske subkulture na Gerbičevi se je nakalila vrsta danes pomembnih umetnikov in kulturnikov. Leta 1991 je zasnoval Kulturno društvo B-51, leta 1993 pa pognal festival EX PONTO, sprva zamišljen kot podest za vse begunske umetnike, ki jih je takrat nanesla vojna vihra, razplamtela na področju nekdanje skupne države. Kasneje se je festival razvil v eno najpomembnejših mednarodnih srečevališč gledališke umetnosti, s poudarkom na družbeno kritičnih vsebinah.

V okviru Kulturnega društva B-51 je pripomogel tudi k razvoju projekta Rajvosa, ki je namenjen bosanski manjšini v Sloveniji, ter bil pobudnik festivala Kluže, ki je bil umeščen na tromeji med Slovenijo, Italijo in Avstrijo v trdnjavi Kluže, znani predvsem kot prizorišče bojev med prvo svetovno vojno.

Dolgoletna mednarodna sodelovanja Kulturnega društva B-51, še posebej skozi dejavnost festivala EX PONTO, sta Damirja napeljala na idejo o mreženju. S pomočjo nekdanjih ministrov za kulturo in direktorjev gledališč ter festivalov, zlasti z območja vzhodne Evrope, je leta 2005 ustanovil mrežo NETA - Nova Evropska Teatrska Akcija. Danes mreža združuje že več kot 68 festivalov in gledališč iz 20 držav.

Tudi sam priseljenec in z izostrenim čutom za družbeno stvarnost se je še kako zavedal pomena mednarodnih sodelovanj, s katerimi je gradil mostove med različnimi kulturami in družbami.

Izgubili smo izjemnega vizionarja, kulturnega ambasadorja, promotorja gledališke umetnosti in prijatelja. «