Umrl je režiser Tomaž Pandur

Nepričakovano se je poslovil znameniti slovenski mednarodno uveljavljeni gledališki režiser.

Objavljeno
12. april 2016 16.21
jsu/tomaz pandur
A. J.
A. J.

Med vajo za predstavo Kralj Lear v Makedonskem narodnem gledališču je zaradi srčne kapi danes umrl gledališki režiser Tomaž Pandur, poroča makedonska televizija Telma, sklicujoč se na vire narodnega gledališča. Star je bil 53 let.

Tomaž Pandur se je rodil v Mariboru 19. februarja 1963. Kot dijak Prve gimnazije v Mariboru je ustanovil svojo gledališko skupino Tespisov voz − Novo slovensko gledališče. Diplomiral je na AGRFT v Ljubljani in bil med letoma 1989 in 1996 umetniški direktor Drame SNG Maribor. V njegovem obdobju so v mariborskem gledališču režirali tudi Paolo Magelli, Janusz Kica, Eduard Miler ter Damir Zlatar Frey.

Šeherezada v Slovenskem mladinskem gledlaišču (njegova prva profesionalna uprizoritev) je bila projekt, ki je Pandurju na široko odprl prostor tujega pa tudi domačega gledališkega sveta. Komaj leto po premieri je v sezoni 1989/1990 postal umetniški vodja SNG Drame Maribor. Opus njegovega mariborskega obdobja je impozanten − Faust, Hamlet, Božanska komedija, Carmen, Ruska misija, Babilon ...

Do nagrad že z mariborskim opusom

Od začetka njegovega umetniškega vodenja je bilo jasno, da se zaveda, kaj pomenijo kvalitetna post­produkcija, trženje predstave, (umetno) ustvarjanje zanimanja javnosti ... Pandurjev mariborski ustvarjalni opus je prinesel številne nagrade. Borštnikova nagrada, nagrada Prešernovega sklada, nagrada za življenjsko delo Bojana Stupice, Glazerjeva nagrada ... Njegova dela še vedno dobivajo nagrade, prihajajo pa praviloma s tujega, mednarodnega prostora (Mehika, Argentina, Španija ...).

Po petletnem umiku iz gledališkega življenja, mariborsko gledališče je leta 1996 zapustil enako hitro in nepričakovano, kot je vanj vstopil, je začel režirati v tujini in nato ustanovil svoje gledališče Pandur.Theaters, ki ga vodi dramaturginja Livija Pandur.

Na Evropski prestolnici kulture

Če je bilo podjetje v prvem desetletju intenzivno vključeno v produkcijo mednarodnih gledaliških projektov, ki jih je režiral Pandur (Medeja, Tesla Electric Company, Pekel, Sto minut ... ), se je v času Maribora kot evropske prestolnice kulture vključilo v aktivno oblikovanje vsebin.

Aktivno je bil v začetnem organizacijskem obdobju vključen tudi Pandur, ki je bil, dokler se ni odpovedal funkciji, predsednik programskega sveta, kmalu zatem pa se je odpovedal tudi režiji opernega projekta Črne maske. Je pa na EPK mariborsko premiero dočakal njegov gledališki projekt Vojna in mir, koprodukcija Hrvaškega narodnega gledališča, Pandur.Theaters ter zavoda Maribor 2012.

Po 18 letih ponovno v Ljubljani

Leta 2014 je po osemnajstih letih ponovno režiral v Ljubljani, prvič po vseh teh letih tudi v domačem jeziku. V SNG Drama Ljubljana je režiral projekt Rihard III. + II., leto kasneje pa Fausta.

Pred nekaj dnevi se je vrnil z izredno uspešnega gostovanja kolumbijskega Ibero-ameriškega gledališkega festivala, kjer se je predstavil s petimi (razprodanimi) ponovitvami Fausta v produkciji SNG Drama Ljubljana.