Umrla je igralka Mira Lampe Vujičić

Štiri desetletja je ustvarjala na novogoriškem gledališkem odru in prejela številne nagrade. Oblikovala je več kot devetdeset vlog.

Objavljeno
03. maj 2017 16.49
V. U.
V. U.

Poslovila se je dramska igralka Mira Lampe Vujičić, so sporočili iz Slovenskega narodnega gledališča Nova Gorica, v katerem je ustvarjala štirideset let in kjer jo označujejo za enega od stebrov ansambla tako v Primorskem dramskem gledališču kot kasnejšem SNG Nova Gorica.

Rodila se je leta 1951 v Idriji. Prve igralske izkušnje si je pridobila po končani gimnaziji, ko je dve sezoni igrala v SSG v Trstu. Nato se je odločila za študij igre na AGRFT v Ljubljani.

Po akademiji je honorarno delala v Mariboru, v sezoni 1976/77 pa se je zaposlila v novogoriškem gledališču, kjer je do upokojitve jeseni lani oblikovala več kot devetdeset pretanjenih, psihološko poglobljenih in prepričljivih igralskih kreacij, ki so podpirale razvoj gledališča in njegovo uveljavitev v širšem prostoru.

Za svoje ustvarjanje je prejela dve Borštnikovi nagradi za igro – za vlogo Nje v uprizoritvi Lov na podgane leta 1983 in vlogo Pastorke v uprizoritvi Šest oseb išče avtorja dve leti zatem –, Severjevo nagrado – leta 2002 za vloge Angelce v uprizoritvi M te ubu!, Irine v uprizoritvi Tri sestre in Gospe Tereze v uprizoritvi Dogodek v mestu Gogi –, skupaj s soigralci bronasto vrtnico za ansambelsko igro na 1. Goriškem srečanju gledališč Alpe Jadran in Bevkovo nagrado, priznanje novogoriške občine za umetniške dosežke.