V Postojni znova čas za Linhartovo srečanje

Linhartovo plaketo za leto 2013 bo prejel igralec in režiser Karl Čretnik.

Objavljeno
25. september 2014 14.08
miklavc mišo frajer janko hajer
V. U., Delo.si/STA
V. U., Delo.si/STA
V Postojni se danes začenja 53. Linhartovo srečanje, na katerem se predstavljajo najboljše slovenske ljubiteljske gledališke skupine, ki delujejo na območju Slovenije, v zamejstvu ali tujini. Letos se bo v tekmovalnem delu predstavilo sedem najboljših predstav sezone po izboru selektorja Marka Bratuša.

Festival bo uvedel KD Slovenj Gradec, Studio A s predstavo Ljubezenske in šaljive slike al fresco (José Luis Alonso de Santos), slavnostno odprtje pa bo ob 20. uri, ko bodo podelili tudi Linhartove listine in plaketo za odmevne dosežke na področju ljubiteljskega gledališča.

Linhartovo plaketo za leto 2013 bo prejel igralec in režiser Karl Čretnik, Linhartove listine pa gledališka organizatorka in pedagoginja Tanja Skrbinšek, lutkarja Petra Stare in Andrej Štular ter KD Loški oder Škofja Loka.

Selektor dramaturg, režiser, scenarist in umetniški vodja Gledališča Glej Marko Bratuš je v tekmovalni program letošnjega festivala poleg Ljubezenskih in šaljivih slik izbral še predstave Samomorilec (Nikolaj Erdman) v izvedbi KUD Franc Kotar Trzin, Krčmarico Mirandolino (Carlo Goldoni) v izvedbi Gledališkega ansambla KUD Zarja Trnovlje − Celje, predstavo Tokrat res republika (Aleš Nadai) v izvedbi Gledališke skupine KUD Štefan Kovač Murska Sobota, predstavo Da, gospod premier (Antony Jay, Jonathan Lynn) Šentjakobskega gledališča Ljubljana, Igre je konec (Simon Gray) v izvedbi KD Loški oder Škofja Loka in Češplje na figi (Marjan Tomšič) Gledališke skupine KD Brce iz Gabrovice pri Komnu.

Za udeležbo na festivalu se je sicer letos potegovalo kar 131 predstav, kar priča o izjemni vitalnosti ljubiteljskega gledališča pri nas, so zapisali na Javnem skladu RS za kulturne dejavnosti (JSKD). Ta festival organizira skupaj z Občino Postojna.

Linhartovo srečanje se bo sklenilo v soboto, ko bo žirija najboljšim podelila priznanja, in sicer matička za najboljšo predstavo v celoti ter tri matičke za posebne dosežke po izboru žirije. Tudi letos bo imela žirija možnost opozoriti na vrhunske stvaritve s posebnimi priznanji žirije.

Spremljevalni program bo ponudil zmagovalno predstavo festivala Vizije Prve gimnazije Maribor Razmerje po Beckettu ter kratki enodejanki Questors Theatra iz Londona Potterjeve neverjetne bolhe in Nekogaršnja prtljaga.