Vlado skrbi tudi kajenje nadomestkov za cigarete v gledališčih

Neomajno stališče: Vladni ne predlogu dopolnitve zakona o omejevanju uporabe tobačnih in povezanih izdelkov, ki bi »cigarete« vrnila na odre.

Objavljeno
04. maj 2017 16.48
V. U., STA
V. U., STA
Vlada ni naklonjena predlogu dopolnitve zakona o omejevanju uporabe tobačnih in povezanih izdelkov, ki ga je v DZ predložila skupina poslank in poslancev koalicijskih SMC in Desusa s prvopodpisanim Sašo Tabakovićem. Po njihovem predlogu bi lahko na gledaliških odrih med predstavo kadili zeliščne izdelke.

Vlada se s predlagateljevo oceno o manjši škodljivosti zeliščnih cigaret, ki ne vsebujejo tobaka, ne strinja, saj so zeliščni izdelki za kajenje prav tako škodljivi kot tobačni in so zato tako kot tobačni izdelki obravnavani v evropski direktivi o proizvodnji, predstavitvi in prodaji tobačnih in povezanih izdelkov.

Prepoved uporabe tobačnih in povezanih izdelkov v vseh zaprtih javnih in delovnih prostorih je uvedena z namenom zaščite zaposlenih iz vseh poklicnih skupin in ostalih pred izpostavljenostjo škodljivim vplivom teh izdelkov, so sporočili iz vladnega urada za komuniciranje po današnji seji vlade. Predlagatelj kot glavni cilj predloga zakona navaja ustavno varovano pravico do svobodnega umetniškega ustvarjanja. A vlada pri tem opozarja, da je poleg pravice do svobodnega umetniškega ustvarjanja z ustavo varovana tudi pravica do zdravega življenjskega okolja in zagotovljeno enako varstvo temeljnih pravic in svoboščin ter enakost pred zakonom.