Vsi trije tantadruji za novogoriške gledališčnike

Primorske gledališke nagrade Neda R. Bric, Ivo Barišič in Stane Leban.

Objavljeno
11. maj 2012 16.57
K. Ž., Nova Gorica
K. Ž., Nova Gorica

Nova Gorica - V SNG Nova Gorica so v soboto zvečer podelili letošnje tantadruje, primorske gledališke nagrade. Žirija, ki so jo sestavljali kritik Matej Bogataj, režiser Marko Sosič in dramaturginja Drame SNG Ljubljana Mojca Kranjc, je ocenjevala dosežke v dvanajstih premiernih uprizoritvah, ki so jih za nagrado predlagala vodstva Slovenskega stalnega gledališča Trst, Slovenskega narodnega gledališča Nova Gorica in Gledališča Koper, ter tantadruja za gledališki dosežek podelila Nedi R. Bric za avtorski projekt Kdor sam do včera potuje skoz svet (Simon Gregorčič) v izvedbi SNG Nova Gorica.

Avtorica projekta je sicer tudi režiserka predstave. Pri izbiri dobitnika nagrade tantadruj za igralski dosežek je žirija upoštevala stvaritve v vseh predstavah, ki so jih primorska gledališča ustvarila v minuli sezoni, in tantadruja podelila Ivu Barišiču za vlogo Barryja v sKurt Dimitrija Vojnova v režiji Luke Martina Škofa in v izvedbi SNG Nova Gorica, za vlogi Finančnika in Boga v Sljehrniku Iztoka Mlakarja v režiji Vita Tauferja v izvedbi SNG Nova Gorica in Gledališča Koper, predvsem pa za vlogo Simona Gregorčiča v Kdor sam do včera potuje skoz svet (Simon Gregorčič) Nede R. Bric in v izvedbi SNG Nova Gorica.

Tantadruja za življenjsko delo v obliki bronaste maske akademskega kiparja Jakova Brdarja pa se je žirija v sestavi Boris Cavazza, Zdenka Lovec in Minu Kjuder letos odločila podeliti Stanetu Lebanu, ki je bil 55 let kot igralec angažiran v novogoriškem gledališču.