Za predsednico SSG je bila izvoljena Breda Pahor

Kanček upanja za Trst: novi upravni svet Slovenskega stalnega gledališča.

Objavljeno
05. februar 2014 11.12
17.10.2006 Trst,Italija. Novinarska konferenca z nastopajočimi v gledališki predstavi Bakhantke, v Stalnem slovenskem gledališču v Trstu. FOTO:JURE ERŽEN/Delo
Boris Šuligoj, Koper
Boris Šuligoj, Koper

Skupščina Slovenskega stalnega­ gledališča Trst je včeraj izvolila nov upravni svet in za novo predsednico s triletnim mandatom Bredo Pahor s podporo Slovenske kulturno-gospodarske zveze (SKGZ), sicer upokojeno dolgoletno novinarko in urednico kulturne redakcije tržaškega Primorskega dnevnika.

Breda Pahor nam je neposredno po izvolitvi dejala, da je zdaj še prezgodaj, da bi povedala, kakšne poteze bo povlekel novi upravni svet. Vsekakor bo čim prej sklicala ustanovni sestanek upravnega sveta, na katerem morajo še enkrat formalno potrditi njeno funkcijo in na katerem se bodo takoj lotili akutnega problema – imenovanja umetniškega direktorja gledališča.

»Po mojem je res nerazumljivo in nesmiselno, da se je mandat dosedanji umetniški direktorici, ne glede na to, kdo je, končal sredi sezone. Zaradi tega je gledališče v še težjem ­položaju.«

Edina nova članica

Težava je tudi ta, da je nova predsednica pravzaprav edina nova članica upravnega sveta. Deželo Furlanijo - Julijsko krajino še zmeraj zastopa Alessandro Malcangi, pokrajino Trst Marta Verginella, občino Trst Paolo Marchesi, društvo Slovensko gledališče zdaj namesto Andreja Berdona (SSO) predstavlja Adriano Sossi (ta uživa podporo SKGZ), medtem ko Svet slovenskih organizacij še zmeraj zastopa Maja Lapornik (dosedanja predsednica sveta), ki se je med drugim zapletla tudi v zasebno tožbo z dosedanjo umetniško vodjo Diano Koloini zaradi domnevnih žaljivih obdolžitev.

Na skupščini je včeraj nastal zaplet, saj je predstavnica SSO menila, da bi morali pred imenovanjem predsednika doseči poenotenje glede kandidata. Ker tega poenotenja ni bilo, so glasovali o dveh kandidatkah (Bredi Pahor in Maji Lapornik) za predsednico upravnega sveta. Še pred glasovanjem je predstavnica SSO protestno zapustila sejo, nato je bila Breda Pahor izglasovana s petčlansko podporo preostalih članov skupščine SSG.

Po neuradnih informacijah ima novi upravni svet tri možnosti: da objavi nov razpis za umetniškega direktorja, da izbere enega izmed petih prijavljenih na jesenskem razpisu, ki so ga ustavili, ker je stari upravni svet hotel odločitev prepustiti novemu svetu, ali pa da začasno podaljšajo mandat Diani Koloini, ki je tudi že zastavila letošnjo sezono in postavila temelje (programski načrt) za prihodnjo. Vsi vedo, da je poslovanje gledališča brez poslovnega in umetniškega direktorja izpostavljeno tveganjem.