Za vodjo Borštnikovega srečanja bo potreben nov razpis

Neuradno je na prvem razpisu vse razpisne pogoje izpolnjevala le Vesna Jurca Tadel, a ni dosegla večinske podpore strokovne komisije.

Objavljeno
05. maj 2017 18.27
jsu*Alja Predan
V. U., STA
V. U., STA
Za novega direktorja Festivala Borštnikovo srečanje bo potreben nov razpis. Edina od šestih prijavljenih kandidatov, ki je izpolnjevala vse razpisne pogoje, namreč ni dobila večinske podpore strokovne komisije. »Javni razpis bo ponovno objavljen v kratkem,« so danes za STA povedali na ministrstvu za kulturo.

Novega direktorja oziroma direktorico Festivala Borštnikovo srečanje je treba poiskati, ker je februarja zaradi razrahljanih odnosov z vodstvom Slovenskega narodnega gledališča (SNG) Maribor odstopila umetniška direktorica Alja Predan. Na tem položaju je bila osem let, sedanji, drugi mandat pa bi ji potekel septembra 2018.

Na razpis, ki ga je marca objavilo ministrstvo za kulturo, se je prijavilo šest kandidatov, od katerih je le ena kandidatka izpolnjevala vse razpisne pogoje. Po neuradnih navedbah je bila to dramaturginja, kritičarka in esejistka Vesna Jurca Tadel, ki je zaposlena na ministrstvu za kulturo.

Položaj direktorja ostaja prazen

A ni prepričala petčlanske izbirne komisije, ki so jo na predlog Društva kritikov in teatrologov Slovenije, Združenja dramskih umetnikov Slovenije, Društva slovenskih pisateljev, Akademije za gledališče, radio, film in televizijo ter Kulturniške zbornice Slovenije sestavljali Tone Partljič, Žanina Mirčevska, Alen Jelen, Jurij Hudolin in Zala Dobovšek.

Kot so za STA potrdili na ministrstvu, kandidatka ni prejela večinske podpore komisije, zato je komisija ministru predlagala ponovitev razpisa. »Minister za kulturo je na podlagi predloga komisije za izbor pomočnika direktorja za področje Borštnikovega srečanja sprejel sklep, da se javni razpis za direktorja Borštnikovega srečanja ponovi,« so dodali.

Predanovi se je mandat iztekel že prejšnji teden, zato je to mesto zdaj prazno. »Ministrstvo za čas do imenovanja novega pomočnika direktorja za področje Borštnikovega srečanja išče ustrezno kadrovsko rešitev, da bo tudi letošnje Borštnikovo srečanje lahko kakovostno izpeljano,« pravijo na ministrstvu za kulturo.

Umetniškega direktorja Borštnikovega srečanja imenuje minister za kulturo, čeprav je ta nato zaposlen kot pomočnik direktorja SNG Maribor. V slednjem pravijo, da je Predanova še pred svojim odhodom pripravila mednarodni program letošnjega festivala, tekmovalni del pa je v rokah selektorice Petre Vidali, ki mora opraviti izbor do junija. Tekmovalne predstave in druge podrobnosti festivalskega programa ponavadi predstavijo javnosti sredi junija. Festival, 52. po vrsti, bo letos med 20. in 29. oktobrom.