Začenja se Pikin festival

Cilj festivala, namenjenega otrokom in njihovim staršem, je vzpodbujanje otroške ustvarjalnosti.

Objavljeno
16. september 2012 12.09
Mo. Z., Delo.si
Mo. Z., Delo.si
Velenje - Ob Velenjskem jezeru se bo danes ob 16. uri z rajanjem na Mačjo godbo z Mačkom Murijem uradno začel 23. Pikin festival, ki je letos del projekta EPK 2012. Osrednja tema letošnjega festivala, ki bo potekal do petka, je Pikasta kultura. Cilj festivala, namenjenega otrokom in njihovim staršem, je vzpodbujanje otroške ustvarjalnosti.

V času festivala - njegova letošnja častna pokroviteljica je španska veleposlanica v Sloveniji Anunciada Fernandez de Cordova - bodo pripravili več kot 100 Pikinih ustvarjalnih delavnic, ki so osrednji del festivala.

Namen delavnic je, da se otrok igra, spoznava nove materiale, se nauči njihove uporabe, je ustvarjalen, hkrati pa svoje znanje posreduje prijateljem, je zapisano na spletnih straneh Festivala Velenje, ki je organizator dogodka. Pikine delavnice so pripravljene tako, da otrok v kratkem času pod vodstvom Pike Nogavičke - mentorja ustvari izdelek in ga lahko odnese domov, piše Slovenska tiskovna agencija.

Pripravili bodo tudi Pikin kino, veliki in mali gledališki oder, pravljični in koncertni oder, različne razstave, ves čas festivala pa bo potekala tudi humanitarna akcija Novo sonce - Pika pomaga. Ta je namenjena zbiranju sredstev za pomoč otrokom in iz socialno šibkih družin. Pika se bo tako pridružila akciji zbiranja plastičnih zamaškov. V velenjski Beli dvorani bo urejeno posebno mesto, kamor bodo obiskovalci zbrane zamaške lahko oddali.

V sklopu predfestivalskega dogajanja pa je Pika Nogavička v sodelovanju z Muzejem Velenje v sredo odprla fotografsko razstavo Stanka Lavriča z naslovom Narava. Dan kasneje so odprli tudi razstavo ilustracije slovaških ilustratorjev, v petek pa še razstavo likovnih del akademske slikarke Alje Krof z naslovom Narava v risbi - risba v naravi.