Začetek grajskih komedij, na zvezde še čakajo

S premiero monokomedije Samohranilec po scenariju in v režiji Roka Vilčnika se bo nocoj v Ljubljani začel 7. festival Komedija pod zvezdami.

Objavljeno
28. avgust 2013 12.46
V. U., STA
V. U., STA

Gledališki festival Komedija pod zvezdami, ki ga tradicionalno pripravljajo na Ljubljanskem gradu, bo nocoj dočakal sedmo izdajo, in sicer s premiero monokomedije Samohranilec, ki je nastala po scenariju in v režiji Roka Vilčnika.

Do 1. septembra bodo sicer na sporedu štiridnevnega festivala še predstave Rojen v Jugi, Star fotr in 555 ponovitev predstave Čas za spermembo.

V uvodni monokomediji Samohranilec nastopa Renato Jenček, in sicer kot pogrebni tehnik Samo Hranilec.

Potem ko njegovo nekdanjo ženo po ločitvi zaprejo, se na humoren in življenjski način spopade s križi in težavami samohraniteljstva, ki je že nekaj desetletij pereča tema slovenskega vsakdana. »Njegova zgodba je lahko zgodba prav vsake matere,« so na svojem spletnem kotičku zapisali organizatorji festivala iz Gustav filma.

Jutri bo občinstvo na gradu skušal nasmejati primorski stand-up komik Perica Jerković s svojim avtorskim projektom Rojen v Jugi.

Jerković bo z dobro mero nostalgije spregovoril o dobrih starih časih, ko so se otroci veselili Živalskega kraljestva in so se družine na morje vozile v natrpanih stoenkah, dotaknil pa se bo tudi sedanjosti.

Za vikend so organizatorji festivala pripravili še dve predstavi.

V soboto bo na vrsti monokomedija Star fotr, ki je po besedilu Bjarnija Haukura Thorssona nastala v režiji Jurija Zrneca. V predstavi Janez Hočevar Rifle na humoren način spregovori o tem, »kaj se zgodi, ko vas zapustijo otroci in vaš dom napolnijo vnuki«.

Nedeljski zaključek festivala pa bo v znamenju 555 ponovitve predstave Čas za spermembo po besedilu Marka Pokorna in Branka Đurića - Đura, ki je predstavo tudi režiral in v njej nastopa.

Đuro igra frizerja Mirka, ki obožuje natančnost. V njegov salon rad zahaja zobozdravnik Damjan (Branko Šturbej v alternaciji z Jernejem Kuntnerjem), ker obožuje Mirkovo asistentko Emo (Alenka Tetičkovič) in Mirkov »južnjaški« humor. Ema pa je nora na svojega šefa in si ga želi imeti za vsako ceno.

Festivalske predstave bodo s tradicionalnega prizorišča na dvorišču Ljubljanskega gradu v primeru slabega vremena prestavljene v Grand hotel Union. Prvič se bo to zgodilo že danes, ko bo premiera Samohranilca ov 20.30 v Veliki dvorani Grand Hotel Union.

Na jasno nebo in komediji naklonjene zvezde bo potrebno še počakati.