Žižkova dela navdih za opero

Londonska Kraljeva operna hiša je naročila štiri nove opere, ki iščejo navdih v Žižku.

Objavljeno
13. januar 2013 13.57
T. C., Delo.si
T. C., Delo.si
London - Londonska Kraljeva operna hiša je pred kratkim naročila štiri nove opere, ki bodo navdih iskale v pisanju svetovno znanega slovenskega filozofa Slavoja Žižka, poročanje britanskega časnika Guardian povzema STA.

Za to so se v Londonu odločili v želji, da bi občinstvu ponudili sodobna in ikonoklastična dela, ne zgolj boheme in traviat. Direktor opere pri Kraljevi operni hiši Kasper Holten je ob tem pojasnil, da Žižkovo delo »izziva operne pisce, da pišejo o svojih strahovih in upanjih za današnji čas.«

Po navedbah Guardiana, ki »levičarskega pisca« Žižka označi »za najbolj izpostavljenega in kontroverznega filozofa našega časa«, gre za pogumno novo smer Kraljeve operne hiše. Ta se kaže tudi v uvedbi možnosti doktorata iz opernega pisanja in uprizoritve težko pričakovanega novega dela Thomasa Adesa.

»Vedno bomo uprizarjali boheme in traviate, toda operna hiša najde svojo identiteto v novih delih, ki jih postavi na oder,« je pojasnil direktor Holten, ki se pri tem po lastnih besedah navdihuje pri Fincih in njihovi operi.