Zmagoslavje Sleparjev v krilu

Dnevi komedije: največ nagrad celjski predstavi v režiji Borisa Kobala.

Objavljeno
23. marec 2013 18.10
Posodobljeno
23. marec 2013 18.10
hočevar sleparja v krilu
Peter Rak, kultura
Peter Rak, kultura

Komedija Kena Ludwiga Sleparja v krilu v izvedbi SLG Celje ter v režiji Borida Kobala je med osmimi tekmovalnimi predstavami na letošnjih Dnevih komedije v Celju požela največ uspeha ter prejela največ nagrad.

Po mnenju strokovne žirije, ki sta jo sestavljala gledališka režiserja Nebojša Brajdić in Jaša Jamnik ter ravnateljica osnovne šole Lava Marijana Kolenko je predstava Sleparja v krilu Žlahtna komedija 2013, saj je to delo »spretnega dramatika, ki uporablja šekspirjanske komične obrazce, umeščene v ameriško okolje 50-ih let prejšnjega stoletja, predloga pa omogoča režiserju in ansamblu dinamično, živo in sproščeno uprizoritev, v kateri so vsi elementi na zavidljivem nivoju s poudarkom na igralskih dosežkih, ki preigravajo različne komedijske žanre«.

Tudi ostali nagrajenci prihajajo iz ekipe, ki je uprizorila Sleparja v krilu. Žlahtni režiser je Boris Kobal, ki je predstavo uprizoril »z natančnim posluhom za detajle komedijske predloge ter vsa gledališka sredstva povezal v organsko celoto in tako omogočil igralcem veliko prostora za kreacije«. Žlahtna komedijantka je Pia Zemljič za vlogo Meg, ki »vodi lik dosledno in skozi različne nivoje komičnega ter z briljantno kreacijo dokazuje, da je komedija zahtevna in resna gledališka zvrst«. Andrej Murenc pa si je za vlogo Lea prislužil naziv Žlahtni komedijant, saj se poigrava se s široko paleto občutij dveh likov, tako moškega kot ženskega in s svojim organiziranim ludizmom izpričuje obvladovanje vseh izraznih sredstev sodobne odrske igre«. Očitno ni bila predstava všeč samo strokovnim krogom, saj je postala Žlahtna komedija tudi po izboru občinstva.

Festival Dnevov komedije letos zaradi različnih, predvsem finančnih težav, ni potekal strnjeno, temveč ob treh koncih tedna, prav tako je bil okrnjen spremljevalni program. Kljub temu so bile predstave - ob osmih tekmovalnih je deveto prispeval Tadej Toš z odrskim predavanjem o smehu Smehologija - stand up eductainment - zelo dobro obiskane.