Zmagovita, neustavljiva Sneguljčica

Na drugem mednarodnem festivalu lutkarstva v Podgorici je predstava ljubljanskega Mini teatra prejela tri nagrade.

Objavljeno
10. september 2013 13.58
Igor Bratož, kultura
Igor Bratož, kultura
Na festivalu, ki je potekal od 5. do 8. septembra, je mednarodna strokovna žirija Sneguljčici bratov Grimm v priredbi režiserja Mareka Bečka in dramaturginje Zale Dobovšek namenila nagrado za najboljšo režijo Mareku Bečki, za najboljšo scenografijo Robertu Smoliku, otroška žirija pa je ocenila, da je bila lutkovna uspešnica Mini Teatra tudi najboljša predstava letošnjega festivala, na katerem so sicer tekmovale le štiri predstave iz štirih držav - Črne gore, Srbije, Slovenije in Makedonije.

Na festivalu, ki je lansko leto pritegnil več kot 7000 otrok in njihovih spremljevalcev, so Sneguljčico z Joseom in Vesno Vončina odigrali 7. septembra. Poleg Mini teatrove Sneguljčice so bile del festivala tudi Rdeča kapica (Lutkovno gledališče Šćućkin iz Nikšića), Labodje jezero (Otroško gledališče iz Kragujevca) in Makedonska prikazna (Gledališče za otroke in mladino iz Skopja).

Glavno nagrado festivala za najboljšo predstavo je prejelo Labodje jezero Otroškega gledališča iz Kragujevca, nagrado za najbolj izvirno glasbo Dragan Dautovski za Makedonsko prikazno Gledališča za otroke in mladino iz Skopja, nagrado za najboljšo estetsko-tehnološko rešitev lutk je pripravila Stefanka Kjuvlijeva v Labodjem jezeru, tri enakovredne nagrade za igralske stvaritve pa so pripadle Kristini Stevović v predstavi Rdeča kapica Lutkarskega gledališča Šćućkin iz Nikšića, ansamblu predstave Labodje jezero in ansamblu predstave Makedonska prikazna.

Češki režiser Marek Bečka je ljubljanskemu občinstvu znan po predstavah Obuti maček in Mizica, pogrni se, v Mini teatru pravkar pripravlja novo predstavo Pogumna Molly z Robertom Korošcem in Joseom, to soboto pa se s Sneguljčico odpravlja v Nemčijo na mednarodni otroški festival Neues Europa v Kölnu.

Sneguljčica Mini teatra je do sedaj gostovala na številnih mednarodnih festivalih: Festivalu za otroke Bouchty a Loutky 2010 v Pragi (Češka), Mednarodni lutkovni festival Unima Belgije 2010 v Beverenu (Belgiji), 19. mednarodni festival otroškega gledališča Subotica 2012 (Srbija), Interdisciplinarni festival TREFF 2012 v Talinu (Estonija), 23. mednarodni lutkovni festival Poletni lutkovni pristan Maribor2012 (Slovenija), 11. Mednarodni festival Lutke Ljubljana 2012 (Slovenija), 11. Mednarodni festival poklicnih otroških gledališč Banja Luka 2012 (Bosna in Hercegovina), Mednarodni festival lutkovnega gledališča Moskva 2012 (Rusija), 15. mednarodni lutkarski festival Zlata iskra v Kragujevcu 2013 (Srbija), Gledališče lutk Mostar, 2013 (Bosna in Hercegovina), 21. mednarodni kotorski festival otroškega gledališča v 2013 (Črna gora).