Znani nominiranci za Grumovo nagrado

Med 44 besedili je žirija v letošnji krog nominirancev za Grumovo nagrado izbrala novitete Matjaža Zupančiča, Vinka Möderndorferja, Iva Svetine in Milana Kaca.

Objavljeno
04. marec 2011 17.38
Posodobljeno
04. marec 2011 17.38
Vinko Möderndorfer
Slavko Pezdir, kultura
Slavko Pezdir, kultura
V okviru predstavitve šestega festivala dramske pisave Preglej na glas, ki bo od 8. do 18. marca v Ljubljani (o njem več prihodnji teden), so danes v ljubljanskem Cankarjevem domu predstavili tudi nominirance za letošnjo nagrado Slavka Gruma, ki jo bodo po običaju podelili ob koncu 41. tedna slovenske drame (od 23. marca do 6. aprila) v Prešernovem gledališču Kranj.

Strokovna žirija, ki ji letos predseduje režiser Sebastijan Horvat (v njej sodelujejo Primož Jesenko, Tea Rogelj, Vesna Slapar in Rok Vevar), je prebrala 42 dramskih besedil, ki so prispela na natečaj do 30. novembra 2010, ter pri končni izbiri v skladu s pravili upoštevala še dve lani nominirani besedili. Kot je na včerajšnji predstavitvi poudarila predstavnica žirije, dramaturginja Tea Rogelj, so člani žirije izmed 44 obravnavanih besedil v najožji krog kandidatov soglasno izbrali naslednja izvirna dramska besedila:

– Shocking Shopping Matjaža Zupančiča, »spretno napisano dramo« o Jožefu Kotniku, »idealnem potrošniku, sleherniku, ki se v nič ne vtika, se za stvari ne zanima, si ne upa gledati v oči, ima rad mir, ko pa je priča nasilju, se ubogljivo postavi v kot in gleda v zid«. V slogu filmske grozljivke, groteske in drame absurda avtor uprizarja »pasijon naključnega kupca, ki se obupno trudi, da bi izstopil« iz trgovskega sistema Shocking Shoppinga.

– Spalnica ali Sveti Jurij ubija zmaja Vinka Möderndorferja, dramo »presenetljivih obratov, zapletenih ljubezenskih odnosov in kompleksnih likov; v crescendu izpovedi in čustvenih izlivov nas v duhu dramatike absurda na koncu znova pripelje na začetek – tisto, kar zakonca razdružuje, ju hkrati tudi veže in dela neločljiva«.

– Stolp Iva Svetine, »občuteno, motivno in jezikovno dodelano ter zaokroženo delo o prepletu umetnosti in stvarnosti; faktografiji zvest ter hkrati razgiban in napet prikaz življenja znamenitega nemškega pesnika Johanna Christiana Friedricha Hölderlina, pa tudi dramo o Pesniku, ki svoje življenje preliva v poezijo, ta pa pronica v njegovo bivanje«.

– Vaje iz tesnobe Milana Kaca, po zapisu žirije »igro o današnjih dneh, ki z izbrušeno dramsko tehniko niza replike v nekakšnem drncu. Pred nami teče svet v drobcih, preplet situacij, ki se stopnjujejo. Igra kaže mozaik odnosov v svetu ekonomskih in človeških razmerij, ki učinkuje presenetljivo znano. Zgradba Vaj za tesnobo gradi sistem s premočrtno, pretežno enostavčno dikcijo in se konča odprto, čeprav se je igra za nekatere, kot izvemo povsem mimobežno, že končala tragično«.