Zverjasec in druge pošasti

V Lutkovnem gledališču Ljubljana snujejo 
enajst novih uprizoritev.

Objavljeno
29. junij 2012 11.34
Slavko Pezdir, kultura
Slavko Pezdir, kultura
LGL bo sezono uvedlo 
z 11. mednarodnim festivalom Lutke 2012, za katerega so Ajda Rooss, Jan Zakonjšek in Branko Hojnik izbrali 24 uprizoritev iz Španije, Izraela, Nemčije, Češke, Bolgarije, Francije, Švice, Kanade, Estonije, Grčije, Italije, Madžarske, Srbije, Nizozemske in Slovenije.

Ob petdesetletnici smrti Frana Saleškega Finžgarja bodo septembra na velikem odru uprizorili Makalonco v priredbi, likovni zasnovi in režiji Eke Vogelnik ter ob glasbi Brine Vogelnik. Dramsko bodo novembra za otroke od 
šestega leta na Odru pod zvezdami uprizorili »junaško komedijo« srbskega dramatika Igorja Bojovića v prevodu Milana Jesiha Obuti mačkon. Kako je sreča na strani pogumnih in ne mogočnih, bo s protagonisti pokazal režiser Dušan Jovanović. V formatu »gledališča iz kovčka« bo avtor likovne podobe in režiser Silvan Omerzu novembra na malem odru LGL za otroke od drugega leta premierno predstavil noviteto Saše Eržen Ti loviš!. Ljudsko pripovedko o pasjem lovu za zajcem bo uprizoril z lesenimi lutkami in »muzejskimi« rekviziti.

Januarja bodo v Kulturnici LGL za otroke od osmega leta ponovno oživili Sovji grad Franza Poccija z lutkami Milana Klemenčiča iz leta 1936 ter v režiji Matjaža Lobode. Februarja bodo premierni niz za otroke od četrtega leta nadaljevali v Kulturnici LGL z Bezgovo prav­ljico, kot jo bodo po motivih Andersenove pravljice Bezgova mamka pripravile dramatizatorka Eva Kraševec, režiserka Julija Rošina in avtorica likovne podobe Ana Viktorova.

Za mlade od štirinajstega leta bodo februarja na malem odru LGL dramsko uprizorili znamenito Inštrukcijo (Učno uro) Eugèna Ionesca, ki jo bo kot »tragični perpetuum mobile civilizacije in barbarstva« postavil Matjaž Zupančič. Otroško poezijo Srečka Kosovela bo marca na Oder pod zvezdami pod naslovom Močeradek gre čez cesto kot kolaž senzoričnega, glasbenega in imaginativnega gledališča postavil Matija­ Solce.

Svetovni literarni uspešnici Julie Donaldson (Zverjasec, 1999, in Zverjašček, 2004) bo v prepesnitvi Milana Dekleve ter v obliki dvodelne glasbeno-lutkovne uprizoritve Zverjasec za otroke od tretjega leta na veliki oder LGL postavil Jaka Ivanc. Kakšna drama se odvija za zaprtimi vrati otroške sobe, ko pred njimi divja vojna med razvezanima staršema, bo prikazala slovenska praizvedba švedske odrske uspešnice Pera Lysandra in Suzan­ne Osten Medejina otroka v režiji Ajde Valcl. Za otroke od sedmega leta bodo to dramsko predstavo od aprila dalje igrali na Šentjakobskem odru.

V mednarodni koprodukciji s Kilden Theatrom in Riksteatret z Norveške ter z Laswerk/Duda Paiva Company z Nizozemske ter v režiji in koreografiji Dude Paive pripravljajo plesno-lutkovno uprizoritev za mladino od šestnajstega leta Bestiaires.

Lutke Jima Barnarda nastajajo v delavnicah LGL, v zasedbi z Norvežani in Nizozemci pa bo sodeloval tudi Iztok Lužar. »Enciklopedijo pošasti« oziroma »pošast v posamezniku« bodo »v nastajanju« predstavili na festivalu Lutke 2012, norveška premiera bo septembra, slovenska pa aprila prihodnje leto. Repertoar bomo uvedli v okviru Lutk 2012 s premiero lutkovnega kabareta za odrasle Matije Solceta Luknja 
v Tunelu LGL.