Odgrobadogroba v Palm Springsu

V Kaliforniji se bo začel 18. mednarodni filmski festival, na katerem bodo do 15. januarja prikazali rekordnih 254 filmov iz 73 držav. Med festivalskim programom tudi tri svetovne premiere.

Objavljeno
04. januar 2007 15.03
Cvitkovičev Odgrobadogroba odprl Liffe
Washington - V Palm Springsu v Kaliforniji se bo danes začel 18. mednarodni filmski festival, na katerem bodo do 15. januarja prikazali rekordnih 254 filmov iz 73 držav. Na festivalu bodo 5. in 8. januarja prikazali Cvitkovičev Odgrobadogroba, Grličeva Karavla, nastala v slovenski koprodukciji, pa bo na ogled 5. in 7. januarja.

Festivalski program bo obsegal tudi 79 premier, med njimi tri svetovne. Od 61 filmov, ki ki so v izboru za kandidaturo za tujejezičnega oskarja, jih bodo v Palm Springsu zavrteli 55. Izbor je tisto najboljše, kar trenutno ponuja svetovna kinematografija, je povedal programski direktor Carl Spence, ki je opomnil še na sklop "Skol Scandinavia", ki prinaša 17 filmov z Danske, Švedske, Norveške, Finske in Islandije.

V Gala kategorijo je vključenih sedem filmov, med njimi ameriški "Outsorced", ki bo odprl festival, in "The Tiger's Tail" (Irska/Velika Britanija), ki ga bo sklenil. V Palm Springsu bodo enemu od 13 avtorjev, ki so posneli svoj prvi ali drugi film, podelili nagrado "New Voices/New Vision", nagrada John Schlesinger pa bo pripadla najboljšemu dokumentarnemu filmu.

Na slavnostni prireditvi 6. januarja bo oskarjevka Cate Blanchett prejela nagrado za velike dosežke v filmih "The Good German", Babilon in "Notes on a Scandal", za slednjega bo nagrado za glasbo, poimenovano "Frederick Loewe", prejel Philip Glass.