Odkrili zlat antični nakit

Arheologi so v grobu iz 8. stoletja pr.n.št. na Kreti odkrili ostanke treh žensk in zlat nakit. Arheološka izkopavanja, ki so jih začeli pred 25 leti v Eleuthernei so dala več kot 500 dragocenih predmetov.

Objavljeno
30. avgust 2009 14.19
Arheologi so poleg fresk našli tudi majevske kamnite figure
Ka.K./STA
Ka.K./STA
Atene - Arheologi so v grobu iz 8. stoletja pr.n.št. na Kreti odkrili ostanke treh žensk in zlat nakit, so sporočili z grškega ministrstva za kulturo. Med izkopavanji na lokaciji Eleutherne pri hribu Rethymnona na severu otoka so našli 2 metra visok grob z žrtvenimi darovi in tremi okostnjaki, je dejal vodja arheoloških raziskav Nikos Stabolidis.

"To je enkratno odkritje, ki je razkrilo tudi šest ogrlic in medaljonov z zelo zanimivim okrasjem," je povedal arheolog. "Ta slog se je ponovno pojavil v obdobju helenizma (od 3. do 1. st. pr.n.št.), vendar nismo vedeli, da so podobni predmeti obstajali že v tako zgodnji dobi," je še dodal.

 

V grobu so arheologi našli tudi več glinastih posod ter jantarne skarabeje in pečate.

 

Arheološka izkopavanja, ki so jih začeli pred 25 leti v Eleuthernei - ta je bila naseljena že v bronasti dobi, čudovit razcvet pa je doživljala od geometrijske (XI. st. pr.n.št.) do rimske dobe, so dala več kot 500 dragocenih predmetov.