Odštevanje do oskarjev se je že začelo

Priprave na najprestižnejšo podelitev v svetu filma, 79. podelitev oskarjev v znamenitem gledališču Kodak, so že v polnem teku. Ugibanja o zmagovalcih pa se vrstijo.

Objavljeno
23. februar 2007 12.44
Los Angeles - Priprave na slovesno prireditev so v polnem teku. Pred gledališčem Kodak, kjer bodo v nedeljo razkrili zmagovalce v 24 kategorijah, že stojijo ogromni kipi oskarjev. Prireditev bo tokrat vodila igralka Ellen DeGeneres, ki ima izkušnje s podelitve emmyjev. Slovenski gledalci si bodo prenos ob 2. uri v nedeljo lahko ogledali na Kanalu A.

Po nekaterih ugibanjih v tekmi za najboljši film vodi drama Dvojna igra pred Babilonom in Našo malo mis . Britanska igralka Helen Mirren naj bi z vlogo v Kraljici v svojo zbirko dodala oskarja, Martin Scorsese pa naj bi po napovedih odnesel svojega prvega oskarja za režijo.

Največ nominacij - največ oskarjev?


Musical Sanjske punce Billa Condona je dobil največ nominacij za oskarja, vendar med osmimi nominacijami ni tiste za najboljši film. Ameriška Akademija filmskih umetnosti in znanosti je za najboljši film nominirala filme Babilon, Kraljica, Dvojna igra, Naša mala mis ter Pisma z Iwo Jime.

Za najboljšega igralca so nominirani Leonardo DiCaprio, Ryan Gosling, Peter O'Toole, Will Smith ter Forest Whitaker.

Za najboljšo igralko so nominirane španska igralka Penelope Cruz ter britanski Judi Dench in Helen Mirren. Nomirani sta tudi dvakratna oskarjevka Meryl Streep in Kate Winslet.

Devetnajstkrat nominiran za oskarja

Režiser Martin Scorsese je šestič nominiran za oskarja, ki ga doslej ni še nikoli dobil, kar pa je malenkost v primerjavi s Kevinom O'Connellom , ki se nadeja, da bo letošnja 19. nominacija za nagrado Ameriške akademije filmskih znanosti in umetnosti zanj vendarle uspešna.

V 79 letih, kolikor podeljujejo oskarje, nihče ni bil tolikokrat nominiran, pa potem ostal praznih rok, kot omenjeni inženir zvoka. O'Connell je letos nominiran za film Apokalipto, krvavo fresko o majevskem ljudstvu režiserja Mela Gibsona. "Skušam obdržati pozitiven odnos," je nedavno dejal O'Connell, ki je star komaj 50 let, in zagotovil, da se veseli že same udeležbe na prestižni slovesnosti filmske industrije. "V čast in veselje je že to, da je človek tolikokrat nominiran," je dodal.