Oskarjevci so znani

Hellen Mirren in Forest Whitaker sta prejela oskarja za najboljšo igralko in igralca. Oskarja za stransko žensko vlogo je dobila Jennifer Hudson, za najboljšo moško stransko vlogo pa igralec Alan Arkin.

Objavljeno
26. februar 2007 17.42
Zmagovita Hellen Mirren
Los Angeles - Hellen Mirren in Forest Whitaker sta v dvorani Kodak Theatre prejela oskarja za najboljšo igralko in igralca. Martin Scorseseja so izbrali za najboljšega režiserja.

Mirrnova se je zahvalila kraljici Elizabeti II

Elegantna Helen Mirren se je ob prejemu nagrade zahvalila pravi kraljici Velike Britanije, Elizabeti II, ki jo je zaigrala v filmu Kraljica, in dejala, da brez nje ne bi dobila nagrade.

Scorseseju čestitali trije velikani

Filmski režiser Martin Scorsese je po petih neuspešnih nominacijah končno dobil oskarja, njegova uspešnica Dvojna igra pa je bila na tokratni 79. podelitvi nagrad Ameriške filmske akademije prav tako razglašena za najboljši film leta.

Scorsese je nagrado prejel iz rok treh "velikih" kolegov - Stevena Spielberga, Francisa Forda Coppole in Georgea Lucasa - in se malce pošalil, naj še enkrat preverijo kuverto, če so oskarja resnično dali pravemu. Scorsese je med drugim ugnal tudi Clinta Eastwooda (Pisma z Iwo Jime). Eastwoodov film v japonščini pa je le dobil oskarja, in sicer sta ga za montažo zvoka prejela Alan Robert Murray in Bub Asman. Na letošnji podelitvi po številu oskarjev ni posebej izstopal noben film.

Whitaker je tudi kraljeval

Oskarjevec za najboljšo moško vlogo je postal Forest Whitaker, ki je odlično odigral ugandskega diktatorja Idija Amina v filmu Zadnji škotski kralj. Helen Miren je kraljevala z oskarjem za najboljšo žensko glavno vlogo v filmu Kraljica.

Film Zadnji škotski kralj je v skladu s pričakovanji pobral oskarja v konkurenci Leonarda DiCapria (Krvavi diamant), Willa Smitha (V iskanju sreče) in Petra O'Toolea (Venera) ter Ryana Goslinga (Half Nelson). Whitakerja je zmaga zelo čustveno prizadela in je v zahvalnem govoru opisal, kako je kot otrok s filmi zaživel v sanjskem svetu, sedaj pa so se mu sanje uresničile.

Kariera Hudsonove postaja resnično sanjska

Oskarja za stransko žensko vlogo je dobila Jennifer Hudson za vlogo v filmu Sanjske ženske. Njena kariera postaja resnično sanjska, saj se je pred dvema letoma uspela uvrstiti v finale popularne oddaje Ameriški idol, ki išče talentirane ameriške pevce in se norčuje iz tistih, ki merijo previsoko glede na sposobnosti. Film

Naša mala mis je pobral dva oskarja in sicer ga je dobil Alan Arkin za vlogo dedka, ki rad preklinja in se igra z mamili ter Michael Arndt za izvirni scenarij.

V ospredju pozornosti je bil tudi dokumentarni film Neprijetna resnica, v katerem nekdanji podpredsednik ZDA Al Gore opozarja na nevarnost segrevanja ozračja. Film je v skladu z napovedmi dobil oskarja in Gore je dejal, da segrevanje ozračja ni političen, ampak moralen problem. Film je dobil še oskarja za izvirno pesem Melisse Etheridge "I Need to Wake Up".

Življenje drugih slavil med tujimi filmi

Med filmi v tujem jeziku je slavil nemški Življenje drugih, ki pripoveduje o življenju dveh umetnikov v komunistični vzhodni Nemčiji v 80-ih letih prejšnjega stoletja.

Mehiški film Panov labirint sicer ni slavil v kategoriji najboljših filmov leta niti v kategoriji najboljših filmov v tujem jeziku, kljub temu pa je od šestih nominacij pobral tri, in sicer za umetniško režijo, masko in kinematografijo. Film pripoveduje o deklici v času fašistične Španije, ki se iz krute realnosti zateče v precej zapleten sanjski svet.

Med animiranimi celovečernimi filmi je slavila risanka o pingvinih "Happy Feet" pred Avtomobili, ki so sicer pobrali največ denarja v kinodvoranah, celo več od številnih igranih filmov, ki so pobirali oskarje.

Skladatelj Gustavo Santaolalla je osvojil oskarja z glasbo za film Babilon. Ob treh nominacijah je brez oskarja ostal film Mela Gibsona Apokalipto. Gibson je zaradi svojih antisemitskih izpadov izgubil naklonjenost Hollywooda, kar se je tudi pokazalo.

Če ne bi bilo črncev, gejev in Judov, ne bi bilo oskarjev

Voditeljica podelitve oskarjev Ellen DeGeneris se je v dvorani Kodak Theatre med šalami na koncu svečane podelitve nagrade ameriške filmske akadamije zresnila. Izrazila je veselje nad dejstvom, da je bila letošnja podelitev oskarjev ena najbolj raznolikih in mednarodnih doslej in to menda v letu, ko je bilo povedano veliko negativnega o rasah, spolni usmerjenosti in veri. "Če ne bi bilo črncev, gejev in Judov, ne bi bilo oskarjev. Oziroma sploh nikogar z imenom Oskar," je povedala televizijska voditeljica, ki ne prikriva svoje homoseksualnosti.