Oster rock in mehki pop

Dvojni album In Your Honour prinaša dve plati glasbe Dava Grohla, nekdanjega bobnarja Nirvane, sedaj pa vodje skupine Foo Fighters, hrupno in tiho, ostro in nežno.

Objavljeno
24. avgust 2005 11.35
FOO FIGHTERS
Po desetletju močnih rock kitar, melodičnega popa in vztrajanja na rock sceni, so Foo Fighters postali zanesljiva stalnica. Na novem dvojnem albumu in petem po vrsti In You Honor pa Dave Grohl predstavi ločeno dvojnost skupine, in sicer s hrupno rockovsko in umirjeno akustično ploščo.

Dave Grohl, nekdanji bobnar legendarne grunge skupine Nirvana iz Seattla, je že med delovanjem v Nirvani imel kar nekaj svojih posnetih pesmi, ki pa niso bile objavljene. Ta glasbeni material je bil osnova glasbenega izraza skupine Foo Fighters, ki jo je ustanovil leta 1995, zamenjal bobne za kitaro in se znebil sence pokojnega Kurta Cobaina.

Prvenec, ki se je imenova preprosto Foo Fighters, (kar je izraz za nenavadne svetlobne in zvočne pojave v zraku, tudi za neznane leteče predmete) je bil dejansko skoraj povsem v celoti Davovo avtorsko delo, saj je vse, razen nekaj kitarskih delov, posnel sam. Ker je želel imeti tudi skupino, ne pa svoj avtorski projekt, jo je skušal sestaviti skupaj, vendar brez Krista Novoselicha, nekdanjega kitarista skupine Nirvana, da ne bi imeli projekt za reinkarnacijo Nirvane.

Po manjših zamenjavah Foo Fighters delujejo v zasedbi Dave Grohl, kitara, glas, Nate Mendel, bas kitara, Taylor Hawkins, bobni in Chris Shiflett, kitara.

Dave Grohl je želel, da bi ob desetletnici izdala skupina kakšno posebno ploščo, ne pa še eno v nizu. Tako je sprva nameraval, da bi izdal samostojno akustično ploščo, ki bi jo zakamufliral v filmsko glasbo. Potem je razmišljal, da bi skupina izdala povsem akustičen album, vednar nad idejo niso bili navdušeni, predvsem zato ne, ker bi jim preveč upočasnila tempo na koncertih. Tako so se salomonsko odločili, in naredili eno hrupno in eno nežno ploščo. Navsezadnje vse pesmi skupine tako ali tako nastajajo ob akustični kitari, pravi Dave.

Tako so na prvi hrupni rockovski plošči In You Honor (Sony, BMG, Menart) ponudili deset pesmi, med katerimi je prva uspešnica Best Of You, podoben potencial pa imata še The Last Song in End Over End. Posebna zgodba pa je deset krhkih pesmi na akustični, skorajda povsem meditativni plošči, kjer blestijo predvsem What If I Do?, Miracle, Another Round in rahlo jazzy Virginia Moon, kjer je svoj glas in klavir dodala še Norah Jones.

Album In Your Honor je zrel izdelek sicer hrupne rockovske skupine, ki premore napisati in zaigrati tudi zelo sofisticirano akustično glasbo.

Med promocijo albuma In Your Honor se je uresničila dolgoletna Grohlova želja, saj so zagnani navdušenci nad neznanimi letečimi predmeti, nastopili v hangarju v Roswell International Air Center v Roswell v ameriški zvezni državi New Mexico. Ta stoji na mestu, kjer so shranili razbitine domnevnega neznanega letečega predmeta in vesoljcev leta 1947. (Grohl je svojo založbo zaradi tega poimenoval Roswell Records.) Grohl je po koncertu izjavil, da si želi, da bi imel možnost pogledati, kaj je bilo takrat shranjeno v hangarju.

Pesmi:
CD 1
1. In Your Honor
2. No Way Back
3. Best of You
4. DOA
5. Hell
6. The Last Song
7. Free Me
8. Resolve
9. The Deepest Blues Are Black
10. End Over End

CD 2
1. Still
2. What If I Do?
3. Miracle
4. Another Round
5. Friend of a Friend
6. Over and Out
7. On the Mend
8. Virginia Moon
9. Cold Day in the Sun
10. Razor