Pandurjeva predstava o Tesli za Zagrebom še v Trstu

Gledališko predstavo o Tesli Tomaža Pandurja so hrvaški kritiki razglasili za gledališki dogodek leta. Predstavo bodo po Zagrebu gostili še v Trstu.

Objavljeno
04. januar 2007 16.43
Tesla - človek izven časa / Tesla Electric Company Tomaža Pandurja
Zagreb/Trst - Pred gostovanjem 26. januarja v Slovenskem stalnem gledališču v Trstu, kjer predstavo Tesla - človek izven časa / Tesla Electric Company napovedujejo kot "dogodek, ki se ga ne sme zamuditi", se bo režiser Tomaž Pandur s predstavo o izumitelju Tesli ustavil v Zagrebu. Na odru Hrvaškega narodnega gledališča bodo od 8. do 13. januarja igrali predstavo po besedilu Darka Lukića. V igralskem ansamblu so Rade Šerbedžija, Livio Badurina, Hristina Popović, Felix Stroebel, Branko Jordan, Primož Ekart, Gregor Gruden, Mijo Jurišič, Boris Benko in Primož Hladnik.

Dramaturginja predstave je Livia Pandur, glasbo podpisuje Silence, scenografijo Numen, kostume pa Aleksander Radović za Front. Predstava je nastala v sodelovanju Pandur.Theaters, gledališča Ulysses, Mittelfesta in Festivala Ljubljana. Svetovna premiera je bila lani poleti v Čedadu, nato hrvaška na Brionih. Hrvaški kritiki in občinstvo so jo razglasili za gledališki dogodek leta. Konec avgusta se je Pandurjev "Tesla" ustavil v Ljubljani in kasneje obiskal še Beograd.

Temelj predstave je zgodba o znanstveniku Nikoli Tesli (1856-1943), enem od "pozabljenih genijev 20. stoletja". Tesla je postavil temelje svetlobni žarnici, radarju in radiju. Prvi je govoril o električnem onesnaženju in mikro valovih. Z njegovo zgodbo se režiser ukvarja s pomočjo skupinskih koreografij, z neonskimi lučmi in mobilno scenografijo, menjavajočimi se vizualnimi učinki - v iskanju tesnobe, težavnih odnosov s svetom in predvsem skrite resnice zasebnega življenja velikega človeka.

Pandurjeva režija je "lucidna in dovršena v najmanjših podrobnostih, malodane kirurški poseg na odprtem srcu". Besedilo podpre režijo s "kratkimi dialoškimi prizori in repetitivno strukturiranimi monologi, ki ustvarjajo sinkopiran potek, ritmično priklenjen na naracijo", je v napovedi enkratnega gostovanja v tržaškem teatru zapisal Claudio Melchior.