»Perfekten par gostiteljev oskarjev«

Slovesno 82. podelitev filmskih nagrad oscar bosta vodila filmska igralca Steve Martin in Alec Baldwin. Dva voditelja sta del sprememb, ki so jih producenti uvedli letos predvsem zaradi doseganja višjih številk gledanosti ceremonije.

Objavljeno
04. november 2009 08.33
Oskarji - najbolj zaželena filmska priznanja na svetu
Da. O./STA
Da. O./STA
Los Angeles - Steve Martin in Alec Baldwin bosta glavna gostitelja slovesnosti ob podelitvi filmskih nagrad oskar marca prihodnje leto. Oba hollywoodska veterana si bosta razdelila naloge, ki ju čakajo na 82. podelitvi nagrad, so v torek zvečer sporočili iz Ameriške filmske akademije (Academy of Motion Picture Arts and Sciences).

Producenta televizijskega prenosa Bill Mechanic in Adam Shankman sta izjavila, da sta Martin in Baldwin "perfekten par gostiteljev oskarjev". Producenta ob tem upata, da se bodo popravile številke o gledanosti ceremonije, t.i. ratingi. S to mislijo pripravljajo nadgradnjo sprememb, ki so jih uvedli že letos pri načinu podeljevanja nagrad in vključevanju glasbenih vložkov v broadwayjskem stilu.


Več gostiteljev je bilo nazadnje na odru leta 1987, ko so podelitev vodili Chevy Chase, Goldie Hawn in Paul Hogan. "V moderni televizijski eri bo to prvič, ko bosta na odru hkrati dva voditelja", je v torek razložila tiskovna predstavnica akademije Leslie Unger. Steve Martin je bil gostitelj že dvakrat, v letih 2001 in 2003, kot izročevalec kipcev pa še večkrat. Alec Baldwin je kot gostitelj oskarjev novinec, kipce pa je izročal leta 2004.

Hugh Jackman je pel in plesal na lanski podelitvi, kar je povečalo gledanost prireditve v primerjavi z letom poprej. Vendar je 41-letni igralec zavrnil ponovni angažma za to nalogo, vsaj tako piše hollywoodski specializirani dnevnik Variety.


Baldwin (51) v angažmaju vidi "življenjsko priložnost". Sam je bil za oskarja nominiran leta 2003 za stransko vlogo v filmu "The Cooler". Martin (64) pa je izjavil, da "se veseli, da bo eden od gostiteljev oskarjev, skupaj s svojim sovražnikom Alecom Baldwinom".

 

Martin je trenutno na turneji, na kateri predstavlja svoj najnovejši banjo album. Igralca sta skupaj nastopila v filmu "It's Complicated" Nancy Meyers, prikazovati ga bodo začeli prihodnji mesec.

 

Med novostmi oskarjev 2010 je poleg voditeljskega para tudi prestavitev podelitve častnih oskarjev na posebno novembrsko slovesnost. Glavna sprememba pa je v podvojitvi nominacij za najboljši film s pet na deset. To bo morda privedlo tudi do širitve razpona filmov v glavni kategoriji, vključno z oglaševalskimi filmi, kar bi pritegnilo več televizijskih gledalcev.

 

Slovesna 82. podelitev oskarjev bo 7. marca prihodnje leto v dvorani Kodak Theatre. Nominirance za nagrade v posameznih kategorijah bodo razglasili že 2. februarja.