Pesniška knjiga z veliko poetično močjo

Najvišje priznanje za pesniško zbirko v Sloveniji, Veronikina nagrada 2009 je za zbirko Kažipoti brezpotij pripadla Jožetu Snoju. Prireditelj Fit Media je Ivanu Minattiju izročilo tudi zlatnik poezije za življenjski opus.

Objavljeno
25. avgust 2009 22.21
Damjana Stamejčič
Damjana Stamejčič
Celje - Najnovejša pesniška zbirka Kažipoti brezpotij, izšla pri Novi reviji, je 75-letnemu pesniku, pisatelju in esejistu Jožetu Snoju prinesla najvišje priznanje za pesniško zbirko leta 2009 v Sloveniji, Veronikino nagrado. Lavreatu so nagrado, ki jo zagotavlja Mestna občina Celje skupaj s partnerji, izročili na sinočnjem pesniškem večeru, ki je pod naslovom Nekoga moraš imeti rad potekal na imenitnem prizorišču Starega gradu v Celju. Na prireditvi je podjetje Fit media, ki je tudi pobudnik in organizator Veronikine nagrade, izročilo še zlatnik poezije za življenski opus in prispevek k slovenski kulturi pesniku Ivanu Minattiju.

Predsednica žirije Jelka Kernev Štrajn je v utemeljitvi soglasne odločitve o podelitvi Veronikine nagrade pesniški zbirki Jožeta Snoja najprej pojasnila zadrego, v kateri se je letos znašla tričlanska žirija. Ko je odbirala med približno tristotimi pesniškimi knjigami, je namreč ugotavljala, da je med njimi kar precej dobrih, zato je težko izbrala pet končno nominiranih za najvišjo pesniško nagrado. Jelka Kernev Štrajn je posebej poudarila, da so žiranti presojali posamezne pesniške knjige, in ne celotnih pesniških opusov, ter končno izbrali pet odličnih zbirk, katerih skupni imenovalec je izrazito »nepolaščevalski odnos do sveta in seveda mojstrstvo jezikovnega izraza«. V ožji izbor so uvrstili pet nomininarih pesniških zbirk Repki pesnice Kristine Hočevar, Opuščanje vrta pesnika Petra Kolška, Rimska cesta pesnika Petra Semoliča, Kažipoti brezpotij pesnika Jožeta Snoja in zbirko Otok, mesto in drugi pesnice Lucije Stupice.

Od petih nominiranih so na koncu za najboljšo pesniško zbirko leta v Sloveniji po navedbah Jelke Kernev Štrajn soglasno izbrali izjemno pesniško knjigo Kažipoti brezpotij Jožeta Snoja, ki je bil med letoma 1961 in 1971 tudi novinar v kulturni redakciji Dela. V zbirki si avtor prizadeva preseči napetost med življenjem in smrtjo, saj ju ne dojema kot nasprotji, pač pa kot vzajemno delujoča, a ločena svetova. Izjemna pa je nova Snojeva pesniška zbirka zato, je soglasno odločitev žirije o podelitvi letošnje Veronikine nagrade utemeljila njena predsednica, »ker učinkuje tako, kot da se je v njej zjedrilo vse dosedanje snovanje tega avtorja, in to z mojstrsko mero (s tem so mišljeni vsi pesniški postopki, ne samo ritem) in s tolikšno poetično močjo, da pesnika postavlja na odlikovano mesto med izbranci.«

Na pesniškem večeru na celjskem starem gradu, na katerem so poleg petih nominirancev za Veronikino nagrado svoje pesmi brali še Cvetka Bevc, Miriam Drev, Ivan Dobnik in Ivan Minatti, so za ustvarjalni prispevek slovenski kulturi ter za požlahtnitev slovenskega jezika letošnji zlatnik poezije podelili pesniku Ivanu Minattiju. Doslej so to posebno pesniško priznanje dobili Ciril Zlobec, Tone Pavček, Kajetan Kovič in Miroslav Košuta.