Pestro dogajanje ob dnevu kulture

Ob slovenskem kulturnem prazniku so po vsej Sloveniji potekale številne prireditve in slovesnosti. Minister za kulturo Vasko Simoniti je v vili Podrožnik sprejel dobitnika Prešernove nagrade.

Objavljeno
08. februar 2007 19.53
Ljubljana - Ob slovenskem kulturnem prazniku so po vsej Sloveniji potekale številne prireditve in slovesnosti.

V ljubljani tradicionalni recital, v Kranju Prešernov Smenj


Dramski umetniki iz vse Slovenije so se udeležili tradicionalnega recitala poezije Franceta Prešerna. Združenje dramskih umetnikov Slovenije ga je priredilo ob pesnikovem kipu na Prešernovem trgu.

Na sankališču v parku Tivoli je bilo mogoče v sklopu prireditve ŠOLT Pesem pod padalom prisluhniti prebiranju poezije Franceta Prešerna in drugih avtorjev v slovenskem in tujih jezikih. Zaradi neugodnih vremenskih razmer je letos v celoti odpadel padalski del prireditve.

V knjigarni Konzorcij v Ljubljani so pripravili celodnevni program. V prvem delu je bil posvečen avtorjem, ki pišejo v slovenščini, četudi to ni njihov materni jezik. V drugem je beseda tekla o antologiji slovenske poezije 20. stoletja Nevihta sladkih rož.

Recital Prešernovih poezij so pripravili tudi v Kranju, kjer je potekal Prešernov smenj. Na prizorišču pred Prešernovim gledališčem so se zvrstile številne plesne, folklorne, pevske in glasbene točke. Kranj je bil v duhu 19. stoletja, saj so se po njem sprehajali igralci, oblečeni v kostume iz Prešernovega časa.

Številne galerije in muzeji po državi in v zamejstvu so pripravili dan odprtih vrat.

V pesnikovem rojstnem kraju spregovoril Ciril Zlobec

Slavnostni govornik letošnje prireditve v Vrbi na Gorenjskem je bil pesnik Ciril Zlobec, ki je spregovoril o pomenu Prešerna za Slovence. Že od jutra so se v Vrbo stekale poti pohodnikov, ki so se podali po poti kulturne dediščine, ki se vije mimo rojstnih hiš Matije Čopa, Frana Saleškega Finžgarja in Janeza Jalna vse do Prešernove.

Minister za kulturo sprejel Janeza Matičiča in Radka Poliča

Minister za kulturo Vasko Simoniti je opoldne v vili Podrožnik priredil sprejem za dobitnike Prešernovih nagrad in nagrad Prešernovega sklada.

Udeležila sta se ga dobitnika Prešernove nagrade, skladatelj in pianist Janez Matičič ter dramski in filmski igralec Radko Polič-Rac, ter nagrajenci Prešernovega sklada skladateljica Urška Pompe, arhitekta Vesna in Matej Vozlič, pisateljica Suzana Tratnik in intermedijski umetnik Marko Peljhan. Zbranim je ob klavirski spremljavi Jake Puciharja zapela Darja Švajger.

Kot je ob tej priložnosti dejal Simoniti, nas Prešernova umetniška in človeška drža tudi danes navdajata s spoznanjem, da je za velike prelomne korake v življenju in umetnosti potreben poseben pogum, ki z nadarjenostjo obrodi velike brezčasne stvaritve. Slovenska kultura, tako Simoniti, ne more biti "pritlehno tekmovališče in obrekovalnica, ampak prostor osebnega dostojanstva in poštenega soočanja umetniških potencialov in pogledov na svet".

Simoniti se bo na povabilo Slovenske prosvetne zveze in Krščanske kulturne zveze zvečer udeležil osrednje prireditve ob slovenskem kulturnem prazniku v domu Articelo v Celovcu, kjer bo slavnostni govornik. Sicer pa se je minister že v nedeljo udeležil slovesnosti, ki so jo ob slovenskemu kulturnemu prazniku pripravili v Katoliškem domu prosvete Sodalitas v Tinjah na avstrijskem Koroškem.