Peter Lovšin z vsemi skupinami

Legendarni punker in rocker Peter Lovšin bo drevi nastopil v ljubljanskih Križankah s skupinami, s katerimi je soustvarjal zvočno podobo sodobne slovenske glasbe.

Objavljeno
25. september 2009 22.52
Zdenko Matoz
Zdenko Matoz
Peter Lovšin, pevec hrapavega glasu, je Sloveniji in takrat tudi Jugoslaviji pripel glasbeno spremembo, ki je pomenila nekakšno glasbeno ozadje razpada enega večjih svetovnih projektov. V drugem delu svoje kariere pa je prispeval glasbeno ozadje spremembam, ki so temu sledile. In pri tem je ostajal prefinjeno grob, vljudno nesramen in državotvorno rušilen. S Petrom Lovšinom povezane kontroverznosti so bile sestavni del njegove glasbene kariere. Nocoj ob 20. uri bo predstavil presek svoje kariere z glasbeniki, s katerimi mu je to uspelo.

Kaj pomeni za slovenskega glasbenika prvi samostojni koncert v Križankah?

To je zaokrožitev kariere, neka potrditev … Verjetno pride vrednotenje nastopa v Križankah šele potem. Vendar imam dober občutek, glede na to, da je koncert skoraj razprodan. Sicer pa, dokler koncerta ni konec, niti ne razmišljam o pomembnosti posameznega nastopa. Zame je bilo pomembneje pripraviti koncert, uskladiti termine, vaditi s fanti, s katerimi dalj časa nisem igral. Malo smo pregledali pesmi, šli skozi zgodovino in se odločali, katero pesem bi bilo spet dobro odigrati v živo.

Katere goste lahko pričakujemo?

Poudarek bo na skupinah – tako bodo nastopili moji Španski borci in vsi Vitezi obložene mize, ki so v načelu Big Foot Mama, pa Sokoli in Pankrti s specialnim gostom kitaristom Duletom Žiberno in klaviaturistom Borutom Činčem iz Buldožerjev, ki je produciral veliko mojih albumov. Prideta pa tudi Vlado Kreslin in Zoran Predin. Mogoče bomo zapeli kakšno nogometno himno. Pojavil se bo tudi Grega Skočir, moj športni frend, s katerimi se večkrat dobim. Pa mogoče še kdo ...

Bo koncert neke vrste povzetek vašega ustvarjanja?

Na koncertih tako ali tako igram program, ki zajema mojo celotno kariero, le da je včasih daljši, drugič pa krajši. Nikoli se nisem distanciral od kakšnega od svojih obdobij. Vendar prav rad včasih zaigram tudi tiste mehke morske pesmi. Res pa je, da bo nova plošča (spet) precej drugačna in jo bom predstavil v celoti.

Bomo v Križankah slišali kakšno novo skladbo?

Mislim, da ne bo časa za predstavljanje novih pesmi, tega se bomo lotili po izidu konec leta ali pa na začetku prihodnjega.

In kakšna bo plošča?

V bistvu bo precej folk, kot bi se jaz rodil pred stotimi leti.

Kako pa je bilo nastopiti v Kinu Šiška s Pankrti? Glede na to, da ste eden od začetnikov slovenske alternativne glasbene scene, ki je začela v kleteh, zdaj pa je dobila prav lepo in sodobno opremljeno dvorano …

Bil sem tudi eden prvih podpisnikov peticije, ko smo se začeli boriti, da ne bodo te kinodvorane v Ljubljani ostale prazne, tako kot se je to zgodilo s kinom Triglav na Kodeljevem. Zavzemali smo se, da se kaj naredi v teh stavbah, ki so bile včasih pomemben kulturni dejavnik v mestu. Sicer sem bil nekoliko bolj sebičen in se mi ni zdelo, da bi bilo treba vložiti toliko denarja v rock dvorano, kot se je v Kino Šiška. Ampak lahko rečem, da sem tudi z boljšim zadovoljen. Dvorana je v redu urejena, zvok je dober, tako na odru kot v dvorani, in se širi po vseh koncih dvorane enakomerno. Zame in za Pankrte je bil prav poseben filing igrati v tej dvorani. Končno smo dobili nekaj, s čimer se lahko postavimo ob bok drugim mestom v tem koncu Evrope. In gotovo bo v Kinu Šiška še veliko dobrih koncertov. V tem pustem času je to velika pridobitev. Menim, da ima Ljubljana tako ali tako premalo različno velikih koncertnih prostorov. Cvetličarno so sicer zaprli, gotovo pa se bo v mestu odprla še kakšna nova dvorana.

Iz tiskane izdaje sobotnega Dela.