Pijani robot dobil nagrado na festivalu koktejl robotov

Ustvarjalci laboratorija za medijsko umetnost in kreativno rabo novih tehnologij so zasnovali in realizirali projekt DWI.bot - robota, ki na zabaven način simulira vožnjo pod vplivom alkohola.

Objavljeno
17. december 2006 10.13
Ljubljana - Ustvarjalci laboratorija za medijsko umetnost in kreativno rabo novih tehnologij, ki deluje v okviru multimedijskega centra Kiberpipa, so zasnovali in realizirali projekt DWI.bot - robota, ki na zabaven način simulira vožnjo pod vplivom alkohola. Za to stvaritev so na dunajskem mednarodnem festivalu koktejl robotov Roboexotica 2006 - ta je potekal med 5. in 10. decembrom - prejeli nagrado ACRA V8.0, in sicer v kategoriji ostali dosežki na področju koktejl kulture, so sporočili iz Kiberpipe.

DWI.bot je na prvi pogled zabavna izkušnja, ki simulira vožnjo domov pijanega robotskega šoferja po robotski koktejl zabavi. Groteskno plačilo za vožnjo, ki ga izvedemo v obliki alkoholne pijače, nakazuje navidezno povezavo med barskim prijateljevanjem ter razblinjanjem razosebljene in hipokritične valutne izmenjave. Na drugi strani se z robotom odpira resna razprava o obdobju, ki sledi po zaupanju v prenos odgovornosti tretji osebi, s tem pa odpira tudi družbena, psihološka in etična vprašanja odgovornosti ter opozarja na različne vidike posledic vožnje pod vplivom alkohola.

Nagrade na festivalu Roboexotica, ki tematizira vlogo koktejl robotike kot kazalniku stopnje integracije tehnoloških inovacij v človeškem življenjskem prostoru, čemur je bilo posvečenih premalo razprav, so razdeljene v pet kategorij, in sicer robotska postrežba, mešanje koktejlov, barski dialogi, prižiganje/ka