Kulturniki proti ograji z britvicami

Svetlana Makarovič, Dragica Potočnjak, Boris A. Novak in Dušan Šarotar so danes glasno protestirali proti postavljanju žice na meji s Hrvaško.

Objavljeno
13. november 2015 15.31
Je. K., kultura, STA
Je. K., kultura, STA

Na postavljanje žične ograje na meji s Hrvaško so se danes ostro odzvali pomembni kulturniki. Po prepričanju Svetlane Makarovič, Borisa A. Novaka, Dragice Potočnjak in Dušana Šarotarja je postavitev žične ograje s Hrvaško sramotno, neučinkovito, nehumano dejanje. Pesnica Svetlana Makarovič je med drugim dejala, da »nočejo ograje z britvicami«.

Boris A. Novak, pesnik in predavatelj na FF je opozoril, da nas bodo zanamci sodili po podobah bodeče žice na naših mejah. Po njegovem se je Slovenija sramotno odzvala že na begunski val, ki ga je sem zanesla vojna v BiH, in do izbrisanih. Poudaril je, da ima vsaka tovrstna tehnična ovira dvojni učinek. Na eni strani preprečuje svetu vstop na naše ozemlje, obenem pa tudi nam preprečuje razgled po svetu in vstop vanj.

Znamenito slovensko reklo, kako smo dobri v srcu, po nejgovem zelo zgovorno kaže, da veliko Slovencev te dobrote ne kaže navzven, ampak jo »skrbno zaklepa z bodečo žico v svoja srca«, je še dejal Novak. Pisatelj Dušan Šarotar je poudaril, da se je v zvezi z begunci treba senzibilizirati danes, ko še ne teče kri, in da je treba »pretrgati bodečo žico molka, v katero smo se vklenili«.

Novak je sicer prepričan, da današnje situacije ne moremo reducirati na pretekle izkušnje. Novi izzivi terjajo tudi nov premislek. Kot je dejal, so tradicionalne delitve na levico in desnico razpadle z redkimi izjemami, kot je Združena levica. Po njegovem smo tako v Sloveniji kot v Evropi priče razsulu samodeklarirane levice. Igralka Dragica Potočnjak je bila ostra do potez premierja Mira Cerarja, njegovo postavljanje žice pa postavila ob bok politiki Janeza Janše. »Ne glede na to, kdo je na oblasti, je Slovenija to − bodeče žice in ograje,« je dodala.

Pesnica in pisateljica Svetlana Makarovič se je vprašala, ali se Slovenci, ko pojejo državno himno, sploh zavedajo, kakšen tekst izgovarjajo in kako ga s svojim obnašanjem skrunijo slovenski politiki. Ta država, polna sprenevedanja, laži in hinavščine, si po njenih besedah že dolgo ne zasluži takšne himne. Zato ji je na misel prišla nova državna himna: »Kuža pazi/schengen straži/vstane, leže, tačko da/če bo priden/ ga mogoče Tante Merkel potreplja

Četverica, ki že dobiva podporo somišljenikov, namerava oblikovati izjavo. Novak je sicer prepričan, da bo ta zgolj prva med mnogimi, saj ne gre za konec neke zgodbe, ampak »za začetek zelo dolge, boleče in mučne zgodbe«. Sami bodo naredili vse, da beguncem, še posebej otrokom, ženskam in starejšim, omogočijo človeka vredno življenje in jim olajšajo težko usodo.

Danes so vzpostavili tudi odprti forum, v katerega vabijo vse državljane Slovenije, ki jim ni vseeno, kaj se dogaja z begunci.