Plapolajoča zastava

V Ljubljani je uradno himno svetovnega nogometnega prvenstva Wavin' Flag (Plapolajoča zastava) v živo zapel njen avtor K'Naan. K'Naan bo himno predstavil v vseh državah, ki bodo sodelovale na SP v Južni Afriki.

Objavljeno
22. marec 2010 12.09
Zdenko Matoz
Zdenko Matoz
Somalsko-kanadsko-ameriški glasbenik K'Naan v vseh državah, ki bodo sodelovale na svetovnem nogometnem prvenstvu v Republiki Južna Afrika, v živo predstavlja uradno himno prvenstva Wavin' Flag. Sponzor svetovnega nogometnega prvenstva, korporacija Coca-Cola, je prosila K'Naana, ali lahko sicer v izvirniku nekoliko temačno skladbo prilagodi bolj optimističnemu duhu tega športnega spektakla.

K'Naan je kot mladenič zapustil domovino in našel varen dom v Severni Ameriki. Nekega toplega in deževnega večera leta 2006 se je sprehajal po Manhattnu, da bi si zbistril glavo, potem ko je po televiziji gledal posnetke protestov v rodni Somaliji. Takrat so se mu porodile besede: Ko bom odrasel, bom močnejši, klicali me bodo svoboda, tako kot plapolajočo zastavo ...

Tako je v dvajsetih minutah nastal osnutek pesmi z naslovom Wavin' Flag, ki jo je korporacija Coca-Cola posvojila za himno letošnjega svetovnega nogometnega prvenstva. Pesem je postala svetovna glasbena uspešnica in jo bodo predvajali na vseh uradnih dogodkih tega športnega spektakla.

Ta 31-letni glasbenik s pravim imenom Keinan Abdi Warsame prihaja iz Mogadiša, kjer je odraščal tudi v bližini svojega deda, ki je bil priljubljen somalski pesnik. »Somalci smo narod pesnikov,« je s ponosom razložil na ljubljanski predstavitvi himne svetovnega nogometnega prvenstva.

Na vprašanje Dela, kako sta se našla glasbenik, katerega pesmi imajo močna družbena sporočila, in ena največjih svetovnih korporacij, je z nasmehom odgovoril, da rad potuje in nastopa v različnih mestih za tisoč ali dva tisoč poslušalcev, ki so večinoma njegovi oboževalci. »Torej prepričujem že prepričane. Sodelovanje s Coca-Colo pa mi je omogočilo, da bo sporočilnost moje glasbe dosegla veliko širše občinstvo, kot bi ga sicer.«

Kot otrok je bil priča nasilju in vojni v domovini, ki jo že desetletja uničujejo in jo nosi s sabo v srcu. Tako je na predstavitvi poleg nogometne himne Wavin' Flag, uspešnice Take A Minute in ljubezenske pesmi Fatima v a capella slogu zapel še pesem Somalia, ki jo je posvetil krvaveči domovini. Pri tem je poudaril, da svojo vse večjo slavo vztrajno uporablja za seznanjanje sveta z dogajanjem v njegovi domovini, »kjer lahko pesem spočne, kakor tudi konča vojno«.

Sprva se je z družino preselil v Toronto. Za svoj prvi album Dusty Foot Philosopher (2005) je dobil kanadsko glasbeno nagrado juno za najboljši rap izdelek. Temu je sledil drugi album Troubadour, ki je izšel lani in na katerem je izvirna, nekoliko temačnejša različica pesmi Wavin' Flag. K'Naan je še dodal, da se pripravlja dobrodelna superzvezdniška različica te skladbe za pomoč Haitiju.