Plavi Orkestar kmalu v Ljubljani

V ljubljanski Hali Tivoli bo 26. februarja nastopil ena najbolj priljubljenih sarajevskih zasedb - Plavi orkestar. Za ogrevanje pred vrnitvijo na velike odre odigrali so imeli nekaj mini koncertov v Beogradu, Zagrebu, Sarajevu in Ljubljani.

Objavljeno
26. oktober 2009 12.36
Anna Omarczyk
Anna Omarczyk
Plavi orkestar se vrača v Ljubljano, 26. februarja bodo imeli v Hali Tivoli svoj nastop. Skupina bo leto 2010 zaznamovala z novimi skladbami ter turnejo po nekdanji Jugoslaviji.

Zasedba je nastala leta 1983 v Sarajevu, v okviru glasbenega gibanja Nju primitivs, katerega del so bili tudi Zabranjeno pušenje, Elvis J. Kurtović in še nekateri drugi kultni sarajevski glasbeniki. Doslej so izdali osem albumov, ki so se skupaj prodali v nakladi več kot pet milijonov izvodov, svet pa večkrat obkrožili s turnejami s skupno več kot 1.500 koncerti. Zadnjič so se na glasbene odre podali leta 2000 in se po pravi »orkestromaniji« podali v ilegalo, letos pa za ogrevanje pred vrnitvijo na velike odre odigrali le nekaj mini koncertov v Beogradu, Zagrebu, Sarajevu in Ljubljani.

Kritiki imajo skupino za eno največjih kulturnih fenomenov osemdesetih in devetdesetih let na območju nekdanje Jugoslavije. Čeprav je po letu 2000 Plavi orkestar miroval, številni oboževalci nanj niso pozabili in že od pomladi nestrpno čakajo na več informacij o novem albumu in veliki vrnitvi na »jugoslovanske« glasbene odre, ki ju Loša in kolegi v skoraj popolni medijski osami pripravljajo zadnje leto. Prva pesem z novega albuma bo na radijske postaje prišla sredi novembra, album, na katerem bo zagotovo spet nekaj nepozabnih uspešnic, pa pred začetkom turneje, februarja 2010.