Plesati v peklu ali Greco po Danteju in Beethovnu

Na oder Cankarjevega doma s svojo umetniško različico pekla, plesno predstavo Hell, prihaja v goste sloviti tandem Emio Greco | PC.

Objavljeno
17. januar 2007 11.08
V Cankarjevem domu bo nocoj ob 20. uri prva plesna predstava Pekel za abonma Amelia (in izven), ki je nastala v koreografiji Emia Greca in Pietra C. Scholtena.

Pekel je po razlagah številnih religij grozljivi podzemni kraj večnih muk za »padle angele« in umrle grešnike, ki so si posvetno trpljenje prislužili kot kazen za zla dejanja v tem življenju. Krščanska ikonografija ga je pogosto upodabljala na slikah s temo poslednje sodbe, že od nekdaj pa kot motiv koristi ustvarjalcem različnih umetnosti, še posebno slikovito je devet krogov »inferna« v Božanski komediji orisal italijanski pesnik Dante Alighieri.

Drevi na oder nacionalnega kulturnega hrama s svojo umetniško različico pekla, plesno predstavo Hell, prihaja v goste sloviti tandem Emio Greco | PC oziroma italijanski plesalec in koreograf z domicilom v Amsterdamu Emio Greco (1965) ter nizozemski gledališki režiser in dramaturg Pieter C. Scholten.

Greco, po izobrazbi klasični plesalec iz južnoitalijanskega mesta Brindisi, se je uveljavil s sodelovanjem z belgijskim gledališkim režiserjem Janom Fabrom in japonskim koreografom Saburom Teshigawo, Scholten je v vlogi plesnega režiserja debitiral 1994. Skupaj sodelujeta od leta 1995, ko sta se na podlagi umetniškega manifesta zavezala k iskanju novega svojstvenega plesnega izraza.

Do danes sta v okviru lastne, mednarodno naravnane skupine udejanila enajst projektov, jih predstavila na uglednih festivalih in zanje prejela številna priznanja. Ustvarjalca, ki sta v Sloveniji pred petimi leti izvedla predstavo Double Points: one & two, se v zadnjih letih osredotočata na odnos med gledališčem, filmom, glasbo in seveda plesno formo. V zadnji predstavi Pekel, za katero sta ju med drugim navdahnila Dantejeva interpretacija pekla in Beethovnova Peta simfonija, raziskujeta povezavo med plesom in peklom.

Predstava je nastala je v koprodukciji s Théâtre de la Ville (Pariz), Festivalom Montpellier Danse 2006 (Montpellier), Maison de la Culture Amiens (Amiens), barbicanbite07 (London), Cankarjevim domom Ljubljana in Julidans 2006 (Amsterdam). Nastopajo: Ty Boomershine, Vincent Colomes, Sawami Fukuoka, Emio Greco, Nicola Monaco, Suzan Tunca, Marta Lopes in Marie Sinnaeve.