Pod njenim oknom v tekmi za oskarja

Slovenija je za tujejezičnega oskarja predlagala film Pod njenim oknom Metoda Pevca.

Objavljeno
15. september 2004 17.34
Polona Juh je nominirana za najboljšo igralko
Ljubljana - Slovenija je za tujejezičnega oskarja predlagala film Pod njenim oknom Metoda Pevca. Strokovna komisija Društva slovenskih filmskih ustvarjalcev (DSFU) je izbirala med filmi Predmestje Vinka Moederndorferja, Kajmak in marmelada Branka Djuriča, Pesnikov portret z dvojnikom Francija Slaka in Pevčevim Pod njenim oknom. Ameriška Akademija znanosti in umetnosti gibljivih slik v državah, v katerih uradni jezik ni angleški, namreč omogoča nacionalnim strokovnim združenjem s področja filma, da zaradi boljšega pregleda dogajanja v lastnih kinematografijah izberejo nacionalne predloge.

Žirija, ki ji je predsedovala režiserka Polona Sepe, člani pa so bili producent Aleš Blatnik, direktor fotografije Vilko Filač, scenarist Uroš Goričan, direktor fotografije Matej Križnik, režiser Amir Muratovič in kritičarka Rapa Šuklje, si je filme ogledala 13. in 14. septembra in se nato soglasno odločila, da za slovenskega kandidata za nominacijo za nagrado oskar med tujejezičnimi igranimi celovečernimi filmi prijavi delo Pod njenim oknom režiserja Metoda Pevca v produkciji Emotion filma, je sporočil predsednik IO DSFU Igor Pediček.

Pod njenim oknom se je slovenskemu občinstvu prvič predstavil na 6. festivalu slovenskega filma pred letom dni v Celju in prejel več nagrad: Polona Juh vesno za najboljšo igralko, Metod Pevec vesno za scenarij, Marijana Brecelj posebno nagrado žirije. Pod njenim oknom je bil tudi najboljši film po oceni DSFU. V zadnjem letu je obšel mnoge svetovne filmske festivale in prejel še nova priznanja. Med približno 230 filmi, prikazanimi na festivalu v Karlovyh Varyh, si je film po izboru občinstva delil četrto mesto z Mooreovim Fahrenheitom 9/11.