Podelili letošnje Zoisove nagrade in priznanja

V Slovenski filharmoniji je bila slavnostna podelitev letošnjih Zoisovih nagrad in priznanj, najvišjih državnih nagrad na področju znanosti.

Objavljeno
29. november 2005 22.33
Nagrajenci z ministrom Juretom Zupanom v Filharmoniji
Ljubljana – V Slovenski filharmoniji je bila slavnostna podelitev letošnjih Zoisovih nagrad in priznanj, najvišjih državnih nagrad na področju znanosti.

Zoisovo nagrado za življenjsko delo na področju fitomedicine je prejel akademik prof. dr. Jože Maček, Zoisovo nagrado za življenjsko delo na področju organske kemije pa akademik prof. dr. Miha Tišler. Zoisovi nagradi za vrhunske znanstvene dosežke sta prejela doc. dr. Dušan Turk, vodja skupine za strukturno biologijo na Odseku za biokemijo in molekularno biologijo Instituta Jožef Stefan, in prof. dr. Tomaž Prosen, izredni profesor na Fakulteti za matematiko in fiziko Univerze v Ljubljani.

Zoisova priznanja pa so prejeli: doc. dr. Gregor Anderluh, prof. dr. Mladen Franko, prof. dr. Danijel Kikelj, doc. dr. Marko Kreft, doc. dr. Boštjan Zalar in skupinsko doc. dr. Aleš Podgornik, doc. dr. Aleš Štrancar, dr. Miloš Barut in Janez Jančar iz podjetja BIA Separations, d.o.o.

Posebno pozornost namenil ekonomski problematiki varstva rastlin

Akademik Jože Maček, Zoisov nagrajenec za življenjsko delo na področju fitomedicine, je zaslužni profesor Univerze v Ljubljani in upokojeni redni profesor za fitopatologijo, gozdno fitopatologijo in fitofarmakologijo na Biotehniški fakulteti. Raziskoval je na področjih patogene mikoflore, splošne in gozdne fitopatologije ter fitofarmakologije. Zelo intenzivno se je ukvarjal z listnimi zavrtači ter posebno pozornost namenil ekonomski problematiki varstva rastlin. Nagrajenec velja za enega najuglednejših fitomedicinskih strokovnjakov.

Pionir moderne slovenske organske kemije

Drugi Zoisov nagrajenec za življenjsko delo, akademik Miha Tišler, je upokojeni redni profesor za organsko kemijo, vodilno ime te stroke na Slovenskem, in je med mednarodno najbolj uveljavljenimi slovenskimi znanstveniki. Je pionir moderne slovenske organske kemije in prav po njegovi zaslugi v svetu cenijo » ljubljansko šolo heterociklične kemije«. Še posebej odmevne so bile njegove raziskave enaminov, formamidinov in formamid oksimov, ki so omogočile elegantne sinteze naravnih heterocikličnih spojin. Obrazložitve nagrad bomo objavili v jutrišnji prilogi Znanost.