Polanski je pripravljen na boj proti izročitvi

Roman Polanski, ki so ga v soboto aretirali v Švici, je zaradi aretacije šokiran, a pripravljen na boj. Odvetniki zahtevajo takojšnjo izpustitev iz švicarskega zapora in izbris tiralice.

Objavljeno
28. september 2009 13.31
C. P./Mo.Z.
C. P./Mo.Z.
Zürich - Odvetnik Romana Polanskega je za medije povedal, da se je režiser pripravljen boriti proti izročitvi. Herve Temime je še dodal, da se bo ekipa odvetnikov borila za takojšnjo izpustitev iz švicarskega zapora. O režiserju samem pa je povedal, da je zelo pretresen.

Švicarska policija je na podlagi mednarodne tiralice, razpisane leta 1978 v ZDA, v soboto zvečer priprla razvpitega režiserja poljskega rodu Romana Polanskega. Prijeli so ga ob prihodu v Švico, kjer naj bi na filmskem festivalu v Zürichu včeraj prejel nagrado za življenjsko delo. Pridržali ga bodo do izročitve ZDA.

Po poročanju tiskovnih agencij je predstavnik pravosodnega ministrstva Guido Balmer potrdil aretacijo 75-letnega poljskega režiserja, ki je leta 2002 prejel oskarja za film Pianist, in sporočil, da ga bodo pridržali do izročitve ZDA, da pa se lahko na takšno odločitev pritoži. Švicarske oblasti morajo še preveriti, ali so izpolnjeni pogoji za izročitev, kar lahko traja nekaj dni.

 

Polanski, znan po filmih Ples vampirjev, Kitajska četrt, Rosemarijin otrok in Pianist, je leta 1978 pobegnil v Francijo, ker so mu ZDA zaradi spolnega odnosa s 13-letnico, ki jo je pred tem omamil in opil, grozile z dosmrtno ječo. S pridobitvijo francoskega državljanstva (Polanski se je rodil v Parizu poljskim staršem) se je zavaroval pred izročitvijo ZDA, kajti Francija z ZDA nima sklenjene pogodbe o izročitvi. Švica in ZDA pa sta podpisali takšno pogodbo.

 

Režiserjev odvetnik je lani v ZDA vložil predlog za opustitev pregona, a ga je sodišče maja letos zavrnilo. Tudi žrtev filmarjeve spolne iztirjenosti je že večkrat predlagala, naj sodišče umakne obtožbo. Kot razlog je navedla, da vsakokratno javno objavljanje podrobnosti škodi njej in njeni družini.

 

Peticijo podpisala tudi Monica Bellucci


Igralci in filmski ustvarjalci po vsem svetu že podpisujejo peticijo za takojšnjo izpustitev in oprostitev poljskega režiserja, med njimi Costa-Gavras, Wong Kar-Wai, Fanny Ardant in Monica Bellucci. Tudi včerajšnji festivalski dan v sklopu filmskega festivala v Zürichu je bil v znamenju "Osvobodite Polanskega". Taki napisi so namreč krasili tamkajšnje kinodvorane.