Poljska pisateljica prvič v Ljubljani

V sredo, 21. oktobra, ob 19. uri v Cankarjevem domu potekal literarni večer s poljsko pisateljico Magdaleno Tulli, avtorica romana V rdečem.

Objavljeno
19. oktober 2009 13.30
Anna Omarczyk
Anna Omarczyk
V Cankarjevem domu, bo v sredo ob 19. uri potekal literarni večer v okviru cikla Literarne identitete Evrope. Gostja bo poljska pisateljica in prevajalka Magdalena Tulli, avtorica romana V rdečem. Pogovor z njo bo vodila Jana Vnuk, potekal bo v poljščini in bo simultano prevajan v slovenščino.

Magdalena Tulli, rojena 20. oktobra 1955 v Varšavi, pisateljica ter prevajalka. Pisateljico, ki se z drugimi evropskimi literaturami srečuje ob svojih prevodih iz romanskih jezikov, med drugim je prevajala Marcela Prousta in Itala Calvina. Za svojo prvo knjigo proze Sanje in kamni, objavljeno leta 1995, je dobila nagrado Sklada Kościelskih, sledili so ji še romani V rdečem (1998), Kolesje (2003) in Motnja (2006). Kritiki jo označujejo za mojstrico sloga in avtorico kompozicijsko dovršenih del, kar je vidno tudi v romanu V rdečem, v katerem preigrava različne literarne konvencije, od družinske sage in naturalističnega pa vse do modernističnega romana.

Pisateljica sodi v tisto generacijo poljskih pisateljev, ki danes tvori jedro sodobne poljske proze in jo poljska literarna kritika pogosto imenuje tudi generacija BruLiona, čeprav teh pisateljev ne druži nobena skupna usmeritev, kvečjemu nekatere najsplošnejše poteze, kot sta upor proti romantičnemu modelu literature ali odvrnitev od metafizike in angažmaja v literaturi.