Poljsko-ukrajinska literarna turneja slovenskih avtorjev

V Varšavi, Lvovu in Kijevu poteka literarna turneja slovenskih avtorjev, ki ga organizira poljsko društvo Čar Sloveniju v sodelovanju s Centrom za slovenščino Univerze v Ljubljani in Študentske založbe.

Objavljeno
26. oktober 2009 13.32
Anna Omarczyk
Anna Omarczyk
Od ponedeljka, 26. oktobra, do petka, 30. oktobra, bodo pesnik Milan Jesih, prozaisti Suzana Tratnik, Miha Mazzini in Jani Virk, esejist Mitja Čander, literarni zgodovinar Matevž Kos in glasbenik Vlado Kreslin slovensko literaturo in kulturo širili v Varšavi, Lvovu in Kijevu.

Literarno turnejo organizira društvo Čar Slovenije v sodelovanju s Centrom za slovenščino Univerze v Ljubljani in Študentske založbe, ob podpori Veleposlaništev RS v Varšavi in Kijevu. Predstavitev slovenskih literatov na Poljskem - v Varšavi in v Ukrajini - Lvov in Kijev, delno izhaja iz novembra 2008 uspešno izpeljanega in odmevnega projekta Slovenija na Baltiku, kjer se je šest slovenskih avtorjev in filmar Jan Cvitkovič predstavilo v St. Peterburgu, Gdansku in Vilniusu. Šlo je za močno predstavitev na regionalnem baltiškem območju, zdaj pa se na vzhod vračajo iz dveh razlogov: trenutno na Poljskem vlada velik interes za slovenske avtorje, tudi zato, ker obstaja na Poljskem pet lektoratov slovenskega jezika. Najmočnejši je seveda v Varšavi, kjer ima sedež tudi največ založb, zato bomo letos poskusili še poglobiti poznavanje kakovostne slovenske literature. Ker pa je slovenska literatura izjemno slabo prevajana v Ukrajini - torej v ukrajinščino in ne v ruščino, s katero je literatura v Ukrajini zaradi zgodovinskih danosti močno zaznamovana, bodo slovenske avtorje predstavili tudi v obeh največjih ukrajinskih mestih.

Predstavitve s koncerti Vlada Kreslina se bodo zgodile v ponedeljek, 26. oktobra v varšavski literarni kavarni Dom kultury Śródmieście, v torek v lvovski Palači Potockih, v sredo v novoodprli megaknjigarni Je v centru Lvova in v četrtek v prostorih Narodne univerze Tarasa Ševčenka v Kijevu. Za študente slavističnih smeri bo v Varšavi in Lvovu predavanje absolviral dr. Matevž Kos, poleg glasbe Vlada Kreslina pa bo občinstvo na brezplačnih projekcijah spoznalo tudi slovenske filme V leru (Damjan Kozole,1999), Kajmak in marmelada (Branko Đurić, 2003), Petelinji zajtrk (Marko Naberšnik, 2007) in Pod njenim oknom (Metod Pevec, 2003) ter kratke filme Vučko (Matevž Luzar, 2007) in Vsakdan ni vsak dan (Martin Turk, 2008).