Pop rock Psihomodo Pop

Hrvaška zasedba Psihomodo Pop bo svojo specifično vizijo pop rocka v živo predstavila v soboto ob 21. uri v ljubljanski Cvetličarni.

Objavljeno
04. februar 2011 17.42
Zdenko Matoz, kultura
Zdenko Matoz, kultura
Hrvaška zasedba Psihomodo Pop je svojo kariero začela v najboljših letih novega vala leta 1983 kot unikatna »socialistična« različica Ramonesov. Tako eni kot drugi so bili videti kot iz stripov pobegli junaki, bolj antijunaki. Ves čas je poosebljena ramonoidnost skupine ravno pevec Davor Gobac.

Nastali so na ostankih skupine Neron, v kateri sta takrat igrala Tigran Kalebota - Tigi in Smiljan Paradiš - Šparka. S pridružitvijo unikatnega pevca Davorja Gobca, ki je že pri trinajstih igral v punk skupini Klinska pomora, so se preimenovali v Psihomodo Pop. Njihova glasbena usmeritev je bil drveči rock'n'roll z duhovitimi besedili.

Prvenec Godina zmaja so izdali 1988. in takoj pritegnili veliko zanimanja medijev in občinstva. Skladbo Ja volim samo sebe (I'm in love with Gobac) so v številnih časopisnih anketah razglasili za skladbo leta. Tega leta so se podali na turnejo po Nizozemski, kjer so se potegovali za Grote prijs of Netherland in bili izmed šeststo rock skupin izbrani med šest najboljših. Opazili so jih tudi na glasbeni televiziji MTV, kjer so redno predvajali njihove videospote. Po številnih uspešnih nastopih na Nizozemskem je leta 1989 skupina izdala album Live in Amsterdam.

Naslednje leto je sledila trimesečna turneja po Sovjetski zvezi, na kateri so imeli šestdeset razprodanih koncertov. Ko se se vrnili, so izdali videokaseto Briliant Video Psihomodo Pop in sodelovali na kompilaciji ZG Rock Forces Live. Leta 1990 so nastopili s svetovno znano punk rock zasedbo Ramones na koncertih v Ljubljani in Zagrebu. Še istega leta so izdali tretji album Sexy magazine, ki ga je občinstvo razgrabilo, vendar ga zaradi začetka vojne na Hrvaškem niso predstavili na promocijski turneji.

Na albumu Tko je ubio Mickey Mousea iz leta 1992 so tudi skladbe, ki jih je skupina izvajala v številnih otroških oddajah. Njihov album Srebrne svinje iz konca leta 1993 je po mnenju številnih kritikov najboljša in najzrelejša stvaritev te skupine. Na njej sta tudi uspešnici Osječam se haj in Starfucker.

Videospot za skladbo Natrag u garažu z The Best Of albuma Unpljugd je bil leta 1996 največkrat predvajani spot na številnih hrvaških televizijah. Ta album so Psihomodo Pop posneli z akustičnimi glasbili, kar je bil takrat velik svetovni trend. Iz skupine je v tem obdobju odšel Saša Radulović, na njegovo mesto pa prišel Jurij Novoselić - Kuzma (Film, Disciplin A Kitschme, Haustor).

Leta 1997 bil album Sextasy tudi interaktivni cede, ki je vseboval podatke o članih skupine in druge zanimivosti, uspešnica z njega pa je bila Bože čuvaj Psihomodo Pop. Dve leti zatem je skupina izdala koncertni album, posnet v Mariboru. Leto pozneje je izšel album Debakl, ki jim je leta 2001 prislužil še eno hrvaško glasbeno nagrado porin, tokrat za najboljši rock album. V spominu je ostal predvsem zaradi uspešnic Baby, Duga devetka in Cijeli sam od stakla.

Album Plastic Fantastic so izdali leta 2004 in na njem so uspešnice Linoleum Boy, Daj mi pusu, Lagano padam in Baš kao. Za slednjo so posneli videospot na koncertu ob dvajseti obletnici skupine v prepolnem zagrebškem Domu sportova. Dve leti pozneje so izdali devede kompilacijo Tekučih 20 z vsemi videospoti in avtorskimi deli članov skupine.

Leta 2008 so posneli dvanajst novih skladb za novo ploščo Jeee! Jeee! Jeee!, ki je izšla leta 2009, v Ljubljani pa so nove pesmi predstavili na koncertu Iggyja Popa in njegovih The Stooges. S to ploščo so se Psihomodo Pop vrnili k svojim glasbenim koreninam.

Frida

Ramona