Porcupine Tree v Kino Šiška

Angleško glasbeno zasedbo Porcupine Tree, ki bo danes ob 20. uri nastopila v ljubljanskem Kinu Šiška. je kar težko spredalčkati, saj njihova glasba raste in se razvija, nekako najbližja definicija pa je psihedeličen rock.

Objavljeno
03. november 2009 12.51
Zdenko Matoz
Zdenko Matoz
Zasedbo Porcupine Tree je kar težko spredalčkati, kajti njihova glasba raste in se razvija, nekako najbližja definicija pa je psihedeličen rock v sodobnejši različici. Njihovim poslušalcem pa ni mar tovrstnih stiskih opredlitev, saj se skupina z vsakim albumom razvija in raste. Njihov 10 studijski album The Incident je izšel ravno pred njihovim prvim nastopom pred slovenskim občinstvom.

Skupino sta leta 1987 ustanovila Steven Wilson in Hemel Hempstead v angleškem mestu Hertfordshire. Njihovo glasbeno izhodišče sta nekako tako psihedelični rock kot progresivni rock, vendar pa je na njihovo glasbo vplival tako trance, kot krautrock oziroma ambientalna vesoljska glasba nemških eksperimentatorjev Tangerine Dream, Neu! in Can. Po letu 2000, pa je njihova glasba vse bliže heavy metalu. Za skupino Porcupine Tree je značilen tudi njihov multimedijski pristop, saj njihove pesmi spremljajo različne filmske projekcije za vsak skladbo. Ti vizualni elementi so postali sestavni del njihovega koncertnega nastopa, odkar so na turneji ob predstavitvi albuma In Absentia začeli sodelovati z danskim fotografom in cineastom Lasseom Hoileom, ki je odločilno vplival na podobo skupine.