Praznik otroške in mladinske literature

Rojstni dan danskega pravljičarja Hansa Christiana Andersena, 2. april, je Mednarodna zveza za mladinsko književnost (IBBY) leta 1967 razglasila za mednarodni dan knjig za otroke in mladino.

Objavljeno
02. april 2007 09.31
Najmlajši bralci
Ljubljana - Zadnje marčevske dneve je zaznamovalo 39. mednarodno pisateljsko srečanje PEN na Bledu, danes pa bo pozornost posvečena literaturi za mlajše bralce.

Rojstni dan danskega pravljičarja Hansa Christiana Andersena, 2. april, je Mednarodna zveza za mladinsko književnost (IBBY) leta 1967 razglasila za mednarodni dan knjig za otroke in mladino. Ob tem prazniku sta Center za mladinsko književnost in knjižničarstvo pri Knjižnici Otona Župančiča, in slovenska sekcija IBBY za danes ob 11. uri pripravila slovesnost v Župančičevi knjižnici.

Kdo je najbolj priljubljen?

Na slovesnosti bodo prebrali poslanico novozelandske sekcije IBBY, spisala jo je Margaret Mahay, podelili priznanja zmagovalcem akcije Moja najljubša knjiga in priznanja častne liste IBBY za leto 2006 slovenskim nagrajencem ter odprli razstavo Slovenska šesterica Astrid Lindgren.

"Branje mi je dalo moč nad zgodbami, a na nek način je dalo tudi moč zgodbam nad mano. Nikdar več jim nisem mogla uiti. Tudi to je del skrivnosti branja," je v poslanici med drugim sporočila Mahayjeva.

V akciji Moja najljubša knjiga je med slovenskimi deli letos petič zmagala zbirka Anica Dese Muck z ilustracijami Ane Košir, med prevodno mladinsko literaturo pa je najbolj priljubljena zbirka Pet prijateljev Enid Blyton. V akciji Knjižnice Otona Župančiča, slovenske sekcije IBBY in Zveze bibliotekarskih društev Slovenije je tokrat sodelovalo natanko 26.561 mladih bralcev.