Prepovedali Gibsonov Apokalipto

Civilno sodišče v Rimu je sprejelo sklep, da otrokom mlajšim od 14 let ogled najnovejšega filma Mela Gibsona Apokalipto ni dovoljen.

Objavljeno
10. januar 2007 09.59
Rimsko sodišče je označilo najnovejši film Gibsona za neprimeren
Rim - Eno od civilnih sodišč v Rimu je v ponedeljek sprejelo sklep, po katerem otrokom do 14 let ni dovoljen ogled filma Apokalipto Mela Gibsona. Sodišče je ob tem upoštevalo tožbeni predlog Zveze potrošnikov Codacon. Italija je bila doslej edina država, v kateri so film, poln krvavih prizorov, o zgodovini Majev predvajali brez prepovedi za mladoletnike. V drugih državah je mladim pod 15 oziroma 18 leti ogled filma prepovedan.

Italijanska cenzorska komisija je sprva zavrnila prepoved ogleda filma za mladostnike. Sklep o tem, da si delo lahko ogledajo tudi otroci, pa je naletel na žolčne odzive pri politikih in katoliških združenjih. Italijanski minister za kulturo Francesco Rutelli je denimo izrazil pomisleke in staršem svetoval, naj svojih otrok, mlajših od 14 let, ne vodijo na ogled novega Gibsonovega filma.

Organizacije, pristojne za zaščito mladoletnih oseb, so že pozdravile odločitev rimskega sodišča. "V vseh ostalih državah so mladim prepovedali ogled Gibsonovega filma, samo v Italiji ne, čeprav je film tako krvoločen. V italijanskem nadzornem sistemu nekaj ne deluje. Filmski prizori lahko otroke globoko pretresejo," je svojo kritiko izrazil umerjeni poslanec Riccardo Villari.