Priprave na 115. obletnico rojstva Noordunga

Ob obletnici rojstva pionirja slovenskih vesoljskih poletov Hermana Potočnika Noordunga pripravlja Slovenska vesoljska agencija vrsto dogodkov in prireditev.

Objavljeno
13. december 2006 17.42
Dragan Živadinov
Ljubljana - Oddelek za umetnost Slovenske vesoljske agencije "v nastajanju" v četrtek ob 17.30 vabi v Vitanje, kjer bo ob rojstnem dnevu slovenskega pionirja vesoljskih poletov Hermana Potočnika Noordunga organizirano vodstvo po njemu posvečenemu spominskemu središču, je na današnji predstavitvi povedal režiser Dragan Živadinov. Ob 19. uri bo sledila slovesnost, na kateri bo ruski kozmonavt Jurij Mihajlovič Baturin predaval o ruskem vesoljskem programu, geostacionarnih satelitih in nizko orbitalnih postajah.

Naslednjo akcijo v sklopu spominskih prireditev, posvečenih Potočniku, na dan njegovega rojstva v petek, 22. decembra, pripravlja Goran Jovič . Po vsej Sloveniji bodo obešeni jumbo plakati z ogromnim napisom Spominsko središče Hermana Potočnika Noordunga Vitanje, ki bodo mimoidoče opozarjali, kje se nahaja spominsko središče v spomin na Potočnika. Živadinov je za "nevedneže" pojasnil, da se Vitanje nahajajo 15 kilometrov severno od Celja.

V Vitanjah so spominsko sobo Hermana Potočnika Noordunga, v kateri so zbrani video-dokumenti o slovenskemu pionirju vesoljskih poletov, odprli septembra letos. Za Potočnikom ni ostalo nobenih spominov, razen knjige z naslovom Problem vožnje po vesolju. V njej je Potočnik opisal veliko rešitev, ki omogočajo bivanje človeka v vesolju. Leta 1928 je bila knjiga objavljena v nemščini, leta 1986 pa je izšla še v slovenskem prevodu.

Spominsko sobo v Vitanjah je zasnoval Miha Turšič. Do sedaj imajo pri Slovenski vesoljski agenciji "v nastajanju" izdelanih pet video-dokumentov o Hermanu Potočniku Noordungu. Šesti video-dokument, ki bo dobil mesto v Potočnikovi spominski sobi, pa bo posnetek obiska "prvega resničnega raziskovalca v realnem vesolju", ruskega kozmonavta Baturina, ki je bil v vesolju že dvakrat, in sicer na vesoljski postaji Mir in na mednarodni vesoljski postaji, je dejal Živadinov.

Leto 2007 je zelo pomembno zato, da se iniciativa za Slovensko vesoljsko agencijo prestavi v resničnost, je opozoril Živadinov in dodal, da bo agencija sestavljena iz oddelka za umetnost in oddelka za znanost. Poleg praznovanja 115. obletnice Noordungovega rojstva je prihodnje leto pomembno tudi zaradi 50. obletnice izstrelitve prvega umetnega satelita Sputnik v vesolje, je opozoril Živadinov. V sklopu decembrskih prireditev v spomin na Potočnika leta 2007 načrtujejo tudi izdajo ponatisa knjige Problem vožnje po vesolju.

Med 67 dogodki, ki jih je Slovenska vesoljska agencija izpeljala v letu 2006, je Živadinov izpostavil uprizoritev gledališke predstave Syntapiens Avatars Umbot, postavitvi Anarh Noordung v New Yorku in Isle Lounge v New Yorku in Londonu ter predstavitev Umbot Noordung v Bruslju, na katero so bili povabljeni vsi nosilci izvršne oblasti v Evropski uniji.