Raperka Speech Debelle pesenetljivo prejela Mercuryjevo nagrado

Raperka Speech Debelle je za album "Speech Therapy" prejela ugledno Mercuryjevo nagrado, ki jo podeljujejo najboljšim britanskim ali irskim glasbenikom. Vredna je 22.700 evrov.

Objavljeno
09. september 2009 12.18
Ka. Ž. /STA
Ka. Ž. /STA
London - Angleška raperka Speech Debelle je v torek zvečer v Londonu presenetljivo prejela ugledno Mercuryjevo nagrado (Mercury Prize). Med verjetnimi dobitniki so se poprej omenjala imena, kot so Florence and the Machine, Bat For Lashes in Kasabian. Nagrada znaša 20.000 funtov oziroma 22.700 evrov, 25-letnica ga je dobila za prvi album, "Speech Therapy".

 

"Speech Therapy" je nastal na temelju spominov na odraščanje v južnih četrteh Londona. "Vsak dan po radiu poslušamo glasbo, ki zveni podobno. Moj album pa ni tak kot vsi drugi, a je kljub vsemu odnesel Mercuryjevo nagrado," se je na priznanje odzvala raperka, njeno pravo ime je sicer Corynne Elliot.

 

Za nagrado se je potegovalo skupaj ducat skupin in posameznikov, med njimi tudi The Horrors, Friendly Fires in La Roux. "Mercury Prize" so ustanovili leta 1992, podeljujejo jo najboljšim britanskim ali irskim glasbenikom, o njej pa odloča žirija, sestavljena iz glasbenikov, producentov, glasbenih voditeljev in novinarjev.

 

Album z nalepko "Mercury Prize" gre potem seveda potem še bolje v prodajo. Albuma Speech Debelle so recimo od njenega izida junija letos prodali zgolj 3000 izvodov.

 

Mercuryjevo nagrado so lani prejeli člani skupine Elbow, v prejšnjih letih pa med drugim še skupine Arctic Monkeys, Portishead, Pulp in Franz Ferdinand.