Ameriški arheologi odkrivajo stari Egipt kar v domačem pesku

Na peščenih sipinah južno od San Francisca razkrivajo ostanke scenografije filmskega blockbusterja izpred skoraj stoletja.

Objavljeno
28. februar 2018 09.26
Posodobljeno
13. marec 2018 08.00
Hostel Celica 1.9.2018 Ljubljana Slovenija [Hostel Celica,Ljubljana,Slovenija]
V. U.
V. U.

Kalifornijski arheologi lahko monumentalne kipe faraonov, sfing in drugih protagonistov mitologije starega Egipta odkrivajo kar doma. Resda hollywoodske in iz mavca, a je tudi te, podobno kot tiste avtentične, treba izkopati iz peska.

Konkretno iz peska na obalnih sipinah Guadalupe-Nipomo južno od San Francisca, kjer so leta 1923 snemali film Deset božjih zapovedi v režiji Cecila B. DeMilla, po snemanju pa razkošno scenografijo uničili in zakopali, saj niso hoteli, da bi bila še kdaj uporabljena v kakem drugem filmu.

V DeMillovem faraonskem mestu je v času snemanja »živelo« tisoče igralcev, fimskih delavcev in živali, potrebnih za filmski spektakel. Foto: Guadalupe Nipomo Dunes Center

Minilo je skoraj stoletje, odkar je izpod peska tudi s pomočjo narave že kaj prišlo na plan in zdaj krasi center za obiskovalce sipin Guadalupe Nipomo. Najnovejše odkritje predstavlja okoli štiri metre visoka glava sfinge iz mavca. Gre za eno glav 21 sfing, ki jih je za produkcijo oblikoval Francoz Paul Iribe.

»Takšni nemi filmi so bili dovolj uspešni, da so producente spodbudili k dragim eksperimentom,« je povedal direktor centra Doug Jenzen. »Če bi doživeli finančni polom, morda ne bi imeli filmov V vrtincu ali Čarovnik iz Oza. Morda tudi današnjih blockbusterjev ne.«

Z iskanjem ostankov scenografije, uporabljene v enem prvih blockbusterjev v zgodovini ameriškega filma – v obdobju nastanka je veljal za eno najdražjih filmskih produkcij –, se sicer ukvarjajo že od 90. let prejšnjega stoletja.