Banksy odpira zabaviščni park Dismaland

Dismaland je festival umetnosti, zabave in anarhije.

Objavljeno
21. avgust 2015 17.57
BRITAIN-BANKSY/THEMEPARK
A. L., zunanja politika
A. L., zunanja politika

Bristol – Ulični umetnik Banksy bo jutri odprl zabaviščni park Dismaland blizu britanskega obmorskega mesta Bristol, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Gre za parodijo zabaviščnega parka Disneyland. Ob vhodu je tako na primer mrtva Pepelka, obkrožena s paparaci, sredi parka pa stoji požgan grad.

Postavljen je v zapuščenem letovišču Tropicana, deloval pa bo pet tednov. V zabaviščnem parku bodo obiskovalci lahko na primer vozili čolne z migranti, se udeležili anarhističnih delavnic, zvečer pa bodo na koncertih nastopili komiki in didžeji. Razstavljena bodo tudi dela umetnikov iz Izraela, Palestine in Sirije, ki jih je Banksy sam izbral.

Zabaviščni park odraža različna stališča avtorja o zahodni kulturi, medijih, kapitalizmu in neenakosti.

Banksyju je pri gradnji Dismalanda pomagalo več kot 50 umetnikov. Želel je ustvariti nekaj drugačnega, saj pravi, da je tudi njegova ulična umetnost izgubila subverzivnost.

Mestne oblasti upajo, da bo zabaviščni park pritegnil mnoge obiskovalce v Weston-super-Mare, ki že leta beleži upad turistov.

Prepovedan bo vnos sprejev, flomastrov in nožev, prav tako ne bodo smeli vstopiti pravni zastopniki Walt Disneyja.

Ulični umetnik Banksy je znan po ustvarjanju ironičnih grafitov na nenavadnih mestih. Pred meseci je poslikal nekaj ruševin v Gazi. Njegova identiteta je širši javnosti še vedno neznana.