Barva, ki kaže stopnjo zaljubljenosti

Ideja projekta Slave to Love, ki ga je v Amsterdamu predstavil gimnazijec Petja Skomina, je v Amsterdamu v okviru KiiCS (Knowledge Incubation in Innovation and Creation for Science) dobila glavno nagrado na področju znanosti in umetnosti.

Objavljeno
28. september 2014 21.11
J. Š. A., kultura
J. Š. A., kultura

V okviru festivala Discovery se je v Amsterdamu v petek zvečer odvila slovesnost ob zaključku vse-evropskega projetka ‘KiiCS’, ki je tri leta združeval kreativne ljudi, znanstvenike in mlade v procesih soustvarjanja inovacij. Na dogodku so bile predstavljene inovativne ideje petnajstih nominirancev ter podeljene nagrade zmagovalcema med mladimi in odraslimi. European KiiCS Award je prejel tudi projekt Lab Easy: DIY Biology for the Bio-Curious, nov koncept laboratorija (Arts Catalyst (UK).

‘KiiCS’ je bil zastavljen je projekt spodbujanja izgradnje mostov med umetnostjo, znanostjo in tehnologijami s primeri dobrih praks interakcij med znanostjo in umetnostjo. Projekt je stimuliral sodelovanje oz. soustvarjanje umetnikov in znanstvenikov ter spodbujal mladino, da k znanosti pristopijo na kreativen način.

V projektu je sodelovalo dvanajst partnerjev iz desetih evropskih držav skupaj s še devetimi pridruženimi partnerji (muzeji in centri znanosti), ki so izvedli niz dejavnosti v naslednjih vsebinskih sklopih: Pametna mesta, Mesta prihodnosti, Urbano življenje, Vzdržljivostna energija in transport, Živi sistemi, Glasba in nevroznanost, Medicinska biotehnologija, Zdravo mesto, Urbana mobilnost in Pametna gradnja.
Sodelovala je tudi Galerija Kapelica iz Ljubljane, kjer se je v času razvijanja projekta KiiCS razvilo več idej, dve izmed njih sta bili nominirani za nagrado ‘KiiCS Award’.

V prvem sklopu projekta ‘KiiCS’ so partnerji razvili načine za prenos inovacij s pomočjo interakcije znanosti in kreativnega sektorja, nato pa razvili inkubacijske module v devetih evropskih mestih. Galerija Kapelica je umetnikom, ki delujejo na presečišču znanosti in umetnosti, ter sodelujočim raziskovalcem omogočila razvoj idej, ki so se med projektom manifestirale v štirih postavitvah v galeriji – 'Humalga' Robertine Šebjanič in Špele Petrič, 'Myconnect' Saše Spačal, Mirjana Švaglja in Anila Podgornika, 'Solarni odmik' Špele Petrič, 'K-9_topologija: Ecce Canis' Maje Smrekar.

Ob razstavah so bili organizirane predstavitve in simpoziji tako z znanstveniki kot z umetniki, ki so na različne načine prispevali k realizaciji projektov. Med osemnajstimi predlaganimi idejami s strani partnerjev, nominiranih za ‘KiiCS Award’ umetnikom je komisija izbrala devet, med njimi tudi idejni projekt ‘MycoDetect’ avtorice Saše Spačal.
V drugem sklopu pa so se dejavnosti projekta 'KiiCS' osredotočale na mladostnike (14 do 17 let), s ciljem pritegniti mlade, da se angažirajo/vključijo v kreativne aktivnosti, ki so potekale pod vodstvom znanstvenikov in umetnikov.

Med sodelujočimi pri projektu se je razvilo šest (6) evropskih partnerstev, ki so jih sestavljale po tri mednarodne inštitucije s skupno temo, kar je bila rdeča nit za izvedene aktivnosti. Galerija Kapelica je skupaj z Waag Society iz Amsterdama in Science Gallery iz Dublina pokrivala področje ‘Živih sistemov’ in v BioTehni organizirala serijo delavnic. Tudi v tem sklopu projekta se je za nominacijo ‘KiiCS Award’ izbiralo najboljše inovativne ideje, ki so jih predlagali mladi.

V izbor šestih najboljših idej se je uvrstil tudi predlog projekta ‘Slave to Love’, ki ga je v Amsterdamu predstavil gimnazijec Petja Skomina. Po navdihu delavnice ‘SNP’ pod mentorstvom Špele Petrič je bila oblikovana ideja o pripomočku, ki bi z merjenjem količine oksitocina v slini z različnimi odtenki barve prikazoval stopnjo zaljubljenosti.